Πάνω από 1 στα 10 καταστήματα λιανικής στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να κλείσει τους επόμενους έξι μήνες καθώς οι κοινωνικές αναταραχές και οι κάποιες φορές βίαιες διαδηλώσεις αποθαρρύνουν τους τουρίστες, απειλώντας την επιβίωση μικρότερων επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βασική ένωση λιανεμπόρων της ασιατικής μητρόπολης.

Περίπου 7.000 αδειοδοτημένες εταιρίες λιανικής πώλησης από τις 64.000 στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο υποστηρίζουν ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν το επόμενο εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε η ένωση διαχείρισης λιανεμπορίου του Χονγκ Κονγκ HKRMA ύστερα από έρευνα μεταξύ των μελών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα αποτυπώνει τις δυσοίωνες προοπτικές για τις εταιρίες λιανεμπορίου ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του Πεκίνου, με το Χονγκ Κονγκ να αποτελεί υπό κανονικές συνθήκες κορυφαίο αγοραστικό προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα –η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή τους– ενώ οι τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 43,7% τον ίδιο μήνα.

«Μιλάμε για την επιβίωση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου», δήλωσε η πρόεδρος της HKRMA Άνι Τσε Γιάου Ον-γι. «Θα είναι πολύ σοβαρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την HKRMA, το 97% περίπου των ερωτηθέντων κατέγραψαν ζημίες από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιούνιο.

Από αυτούς, το 30% δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού τους επόμενους έξι μήνες –χάνοντας κατά μέσο όρο 10% των εργαζομένων ή πάνω από 5.600 εργαζομένους συνολικά.

Η έρευνα, που καλύπτει αλυσίδες καταστημάτων και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, διενεργήθηκε από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου καταγράφοντας τις απόψεις 176 εταιριών, που λειτουργούν 4.310 καταστήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης