Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νικος Ρούσσης 

Επικαλούμενος δήλωση, που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2023 από τον Fatih Birol, Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Mihai Tudose επισημαίνει, σε ερώτηση του προς την Κομισιόν, ότι τα παγκόσμια κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν από 1.500 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021 σε 4.000 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 7 Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρέθεσε στο Κογκρέσο ποσό 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που αντιπροσωπεύει τα κέρδη των μεγάλων δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Ετσι, όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής, ενώ οι καταναλωτές δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, οι εταιρείες σε αυτόν τον τομέα καταγράφουν ιστορικά κέρδη, εν μέρει λόγω της άρνησής τους να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά αυξάνοντας την παραγωγή.

Ενόψει αυτού, η άρνησή τους να πληρώσουν φόρους είναι ιδιαίτερα καταδικαστέα, όπως στην περίπτωση της OMW, η οποία ανακοίνωσε ότι οι θυγατρικές της στη Ρουμανία και στη Γερμανία δεν θα πληρώσουν την εισφορά αλληλεγγύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η κυνική στάση επιδεινώνεται από την πεισματική άρνησή τους να επωμιστούν το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

Ευλόγως ρωτάει ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κομισιόν, για να διασφαλίσει ότι οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πληρώνουν τους φόρους τους και εκπληρώνουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους υποχρεώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης