Χατζηθεοδοσίου: Κίνδυνος ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας να γίνει ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 14:35
Χατζηθεοδοσίου: Κίνδυνος ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας να γίνει ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους

Τα σημεία του νομοσχεδίου για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ταλαιπωρηθεί από την οικονομική κρίση, αλλά και από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, ανέδειξε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, κατέθεσε τις προτάσεις του Ε.Ε.Α. προκειμένου να υπάρξει μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία για όσους έχουν φτάσει χωρίς δόλο στο χείλος της πτώχευσης.  

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, τα μεγάλα θύματα των εξελίξεων στην οικονομία μας τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Πολλοί ουσιαστικά πτώχευσαν, απλώς δεν υπήρξε και η τυπική επιβεβαίωση λόγω των πολλών χρονοβόρων διαδικασιών και του άναρχου τοπίου που επικρατούσε.

Όσα προβλέπονται στον «Κώδικα διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» έχουν -μεταξύ άλλων- ως βασικό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μην παραμένει κάποιος εγκλωβισμένος, ενώ έπρεπε να έχει πτωχεύσει. Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο του Ε.Ε.Α. το νομοσχέδιο χρήζει βελτιώσεων, με τις κυριότερες να είναι οι ακόλουθες, όπως τις ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου κατά την τοποθέτησή του:

1. Με την εφαρμογή του Νόμου θα πρέπει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από 30.000 ευρώ να κάνουν αμέσως αίτηση πτώχευσης, διαφορετικά θα έχουν σοβαρές αστικές και ποινικές ευθύνες. Το Ε.Ε.Α. προτείνει το ποσό μη εξυπηρετούμενης οφειλής ως κατώφλι για την πτώχευση να ανέλθει στις 150.000 ευρώ.

2. Με δεδομένο ότι υποκείμενο πτώχευσης γίνεται γενικά όποιος έχει χρέη που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε να ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε η ατομική επιχείρηση να μην ακολουθεί υποχρεωτικά την πτώχευση του φυσικού προσώπου.

3. Αναφορικά με την Έγκαιρη Προειδοποίηση και την υποστήριξη από την πλευρά των Επιμελητηρίων, θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση ώστε τα Επιμελητήρια να μπορέσουν να ανταποκριθούν και σε αυτόν τον ρόλο.

4. Σχετικά με τη Δεύτερη Ευκαιρία, ζητείται αναμονή 4 ετών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης πτώχευσης. Η πρόταση του Ε.Ε.Α. είναι αυτό το διάστημα να μειωθεί σε 1 έτος το μέγιστο. Επίσης, Δεύτερη Ευκαιρία για όλες τις εκκρεμείς πτωχεύσεις χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

5. Για πρώτη φορά στην πτωχευτική περιουσία εισάγεται το μεταπτωχευτικό εισόδημα, συγκεκριμένα ότι υπερβαίνει τα 540 ευρώ. Αυτό το εισόδημα θα πρέπει να ανέλθει στα 1000 ευρώ ανά άτομο, για να επιτευχθεί η αποφυγή της αδήλωτης εργασίας.

6. Δεν πρέπει να δίνεται το δικαίωμα σε μία μικρή έως οριακή πλειοψηφία πιστωτών να επιβάλει τους όρους της πτώχευσης. Το ποσοστό του 60% να ανέλθει στο 75% κατ’ ελάχιστον.

7. Η πρώτη κατοικία εντάσσεται πλέον στην πτωχευτική περιουσία, ενώ κανονικά θα πρέπει να προστατεύεται. Το Ε.Ε.Α. θεωρεί αδιανόητο να κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους άνθρωποι που το υποθήκευσαν, προκειμένου να πάρουν ένα δάνειο για να στηρίξουν την επιχείρηση τους. Το όριο αξίας της πρώτης κατοικίας που πρέπει να προστατεύει ο νόμος, πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τις 200.000 ευρώ.   

«Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε ότι μέσω του νέου Πτωχευτικού αλλά και γενικότερα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στόχος πρέπει να είναι η λειτουργία επιχειρήσεων που θα στηρίζονται σε υγιείς βάσεις, με τους εργαζόμενους στη θέση τους» ανέφερε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και πρόσθεσε: «Υπάρχει πρόβλεψη τι θα γίνει για όσους χάσουν τελείως τις περιουσίες τους; Πώς θα επιβιώσουν; Άρα χρειάζεται μία γενναία κοινωνική πολιτική για να μη διαταραχθεί περαιτέρω η οικονομία και η κοινωνική συνοχή. Απαιτείται δηλαδή μία χρυσή τομή, ώστε και τάξη να μπει, αλλά και να έχουν προοπτικές επιβίωσης όσοι πτωχεύσουν. Διαφορετικά θα δούμε έκρηξη της παραοικονομίας και της αδήλωτης εργασίας.

»Αν νομοθετηθούν ως έχουν όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τότε μιλάμε για την ταφόπλακα δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που, ενώ υπήρχε δυνατότητα να διασωθούν, αφέθηκαν στην τύχη τους. Είμαστε οι πρώτοι που ζητάμε να εντοπισθούν και να έχουν τις ανάλογες συνέπειες οι δολίως πτωχεύσαντες. Μην καταδικάσουμε όμως και όσους πτώχευσαν χωρίς κανένα δόλο. Μην καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 14:35