Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αχρείαστος και δεν θα είναι προς όφελος κανενός, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει για νομικές ενέργειες και εμπορικό πόλεμο στην περίπτωση που το Λονδίνο προχωρήσει σε μονομερή μέτρα για το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που διέπει το μετά το Brexit εμπόριο με την επαρχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς από τον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio εάν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει έναν εμπορικό πόλεμο σε μια περίοδο κρίσης σε ό,τι αφορά το κόστος διαβίωσης, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη ή οποιοδήποτε όφελος για κάποιον σε έναν εμπορικό πόλεμο, αυτό αφορά την επίλυση κάποιων τεχνικών θεμάτων με το πρωτόκολλο».

Η Βρετανία θα παρουσιάσει τα βήματα για την αντιμετώπιση των εμπορικών προβλημάτων μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία σήμερα αλλά δεν θα εισαγάγει νέο νόμο αυτή την εβδομάδα, δήλωσε νωρίτερα ο Λιούις, δίνοντας χρόνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Ο Λιούις δήλωσε ότι η Βρετανία συνεχίζει να θέλει να βρει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης με την ΕΕ αλλά δεν αποκλείει τίποτα αφού διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισαγάγει έναν νόμο ο οποίος θα ακυρώνει την ισχύ ορισμένων μερών του πρωτοκόλλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανέκαθεν λέγαμε ότι δεν αφαιρούμε τίποτα από το τραπέζι. Εάν πράγματι χρειάζεται να νομοθετήσουμε, δεν θα το αποφύγουμε», δήλωσε ο ίδιος στο BBC.

Υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνηση συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της Βρετανίας, ύστερα από τις συζητήσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία χθες, δήλωσε ο Λιούις, πριν η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κάνει δήλωση στο Κοινοβούλιο. Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν η Βρετανία θα εισαγάγει νέα νομοθεσία αυτή την εβδομάδα, ο Λιούις δήλωσε στο Sky News: «Κάτι τέτοιο αυτή την εβδομάδα δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης