Στην υποβολή επίσημου αιτήματος για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία των Χωρών του Ειρηνικού προχώρησε τη Δευτέρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που επιδιώκει να γίνει μέλος της σύμπραξης των 11 χωρών προκειμένου να ανοίξει νέους δρόμους για το εμπόριο στη μετά Brexit εποχή.

Ανακοινώνοντας την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η υπουργός εμπορίου Λιζ Τρους τόνισε ότι θα τοποθετήσει τη Βρετανία “στην καρδιά ορισμένων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βρετανία βρίσκεται σε φάση προσαρμογής στους νέους όρους εμπορίου που ισχύουν πλέον με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου αποχώρησής της από το μπλοκ στα τέλη του 2020, όπου πλέον το ελεύθερο εμπόριο έχει αντικατασταθεί από μια συμφωνία που, σε πολλές περιπτώσεις, καθιστά τις εξαγωγές στην ΕΕ πιο περίπλοκες και ακριβές.

Η Συμφωνία των Χωρών του Ειρηνικού καταργεί το 95% των δασμών μεταξύ των 11 χωρών που συμμετέχουν: Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία, Βιετνάμ, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μεξικό, Περού, Μπρουνέι, Χιλή και Μαλαισία.

Η Βρετανία εξάλλου έχει επισημάνει επανηλλειμένως ότι το βασικό όφελος από την αποχώρησή της από την ΕΕ είναι η ελευθερία να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο και να επιδιώκει γρήγορα συναίνεση σχετικά με την ανάγκη αναζωογόνησης του παγκόσμιου εμπορίου μετά από μια περίοδο αυξημένου εθνικισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης