Απροσδόκητη, αν και ισχνή, ανάπτυξη εμφάνισε η βρετανική οικονομία τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω των πελατών των επιχειρήσεων που σπεύδουν να “στοκάρουν” αγαθά εν όψει του Brexit.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 0,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηδενική ανάπτυξη.

Η βρετανική οικονομία παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι θα ανέμεναν πολλοί οικονομολόγοι, μετά από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, αν και έχει επιβραδυνθεί όσο πλησιάζει ο καιρός για την αποχώρηση από την ΕΕ και καθώς η παγκόσμια οικονομία χάνει το momentum της.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η Βρετανία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2019, με την προϋπόθεση ότι θα αποφύγει το σοκ του άτακτου Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός ο ρυθμός θα είναι υψηλότερος από το 0,8% της Γερμανίας και οριακά χαμηλότερος από το 1,3% της Γαλλίας.

Ωστόσο η Βρετανία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης της δεκαετίας φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το ΔΝΤ και την ΒοΕ, που κάνουν λόγο για επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι στο τρίμηνο μέχρι τον Φεβρουάριο η οικονομία αναπτύχθηκε 0,3%, ρυθμός αντίστοιχος με αυτόν του Ιανουαρίου.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, ισχυρότερα από όλες τις προβλέψεις, και αντιστοιχεί περίπου στο μισό του συνολικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης