Η Βρετανία κατέγραψε πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των υποτονικών φορολογικών εσόδων και της συμβολής στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έλλειμμα τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις 6,753 δισ. στερλίνες, σε σχέση με τις 4,345 δισ. στερλίνες πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για 3,4 δισ. στερλίνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση στον καθαρό δανεισμό για τον μήνα Αύγουστο τα τελευταία τρία χρόνια, η εικόνα παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετική για τον υπουργό Οικονομικών Philip Hammond, ο οποίος προετοιμάζει τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Το έλλειμμα για τους πρώτους πέντε μήνες της τρέχουσας χρήσης 2018/2019 διαμορφώθηκε στις 17,8 δισ. στερλίνες, χαμηλότερα κατά 30,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Τα στοιχεία του Αυγούστου εμφάνισαν ότι τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν 1,6% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν υψηλότερα κατά 5,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την περίοδο ωστόσο Απριλίου-Αυγούστου, τα έσοδα ενισχύθηκαν 4%, ενώ οι δαπάνες σημείωσαν άνοδο μόλις κατά 1,9%.

Το έλλειμμα διαμορφωνόταν στο 9,9% του ΑΕΠ όταν ανέλαβε το 2010 ο προκάτοχος του Hammond, George Osborne, ο οποίος ξεκίνησε ένα πολυετές πρόγραμμα περικοπής δημοσίων δαπανών, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει λίγο κάτω από το 2% εφέτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης