Διευρύνονται οι απώλειες της βρετανικής λίρας-στερλίνας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, εν μέσω εντεινόμενων φόβων ότι οι διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εμπορικές τους σχέσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 βαδίζουν προς ναυάγιο.

Το βρετανικό νόμισμα κυμαίνεται στα 1,3230 δολ. στις πρωινές συναλλαγές, καταγράφοντας πτώση 1,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου αναμένεται να επανεκκινήσουν εντός της ημέρας, με τον πρωθυπουργό του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναμένεται να έχουν νέα τηλεφωνική επαφή εντός της ημέρας.

Τα βασικά εμπόδια για τη μετά Brexit εμπορική σχέση του μπλοκ των 27 χωρών και της Βρετανίας είναι η πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στη βρετανική αποκλειστική οικονομική ζώνη και οι ποσότητες των ψαριών που θα μπορούν να αλιεύουν εκεί, οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού σε επίπεδο κρατικών ενισχύσεων, αλλά και ο μηχανισμός εποπτείας της συμφωνίας, που -σε περίπτωση που περιλαμβάνει τα δικαστήρια της ΕΕ- εκλαμβάνεται από τη Βρετανία ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις τίθενται από την ΕΕ προκειμένου η Βρετανία να μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της στην κοινή αγορά χωρίς δασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Η.Β. εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Ιανουαρίου του 2020, ωστόσο συνεχίζει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις του ως μέρος της ενιαίας αγοράς, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ για μια μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Εάν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών, Βρετανία και ΕΕ θα διεξάγουν εμπόριο με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ανάλογους με εκείνους που ισχύουν για τις συναλλαγές της ΕΕ με την Αυστραλία.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η βρετανική εφημερίδα The Sun ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον είναι έτοιμη να δώσει τέλος στις διαπραγματεύσεις και να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, ενώ απαισιόδοξος για την προοπτική μιας συμφωνίας με τους Βρετανούς δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, και ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης