Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων αμετάβλητο, και διατήρησε το επιτόκιο σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, αλλά έδωσε νέα στοιχεία για το πώς θα ξεκινούσε να αποσύρει την στήριξη.

Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποιες άμεσες αλλαγές στην πολιτική,  παρά την άνοδο του πληθωρισμού μετά το lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΒοΕ τόνισε πως η νομισματική επιτροπή ψήφισε 7-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. Στερλίνες (1,22 τρισ. Δολάρια), ενώ μόνο o Michael Saunders ψήφισε για μείωση του προγράμματος.

Επίσης, ανακοίνωσε πως αναμένει ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4% στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022. Τον Μάιο ανέμενε 2,5%.

Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν προσωρινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 7,25% το 2021, και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2022 σε 6% έναντι της προηγούμενης για 5,75%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του αποθέματος των ομολόγων της όταν το επιτόκιο φτάσει το 0,5% χωρίς να επαναεπενδύσει τα έσοδα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα αρχίσει να εξετάζει την πώληση των συμμετοχών της όταν το επιτόκιο φτάσει τουλάχιστον το 1%.

“Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μείωση του όγκου των assets που εξαγοράζει όταν το επιτόκιο φτάσει στο 0,5%, εάν ενδείκνυται δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, σταματώντας τις επανεπενδύσεις σε κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου”, αναφέρει η ΒοΕ.

Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να πουλήσει προς των assets που έχει αγοράσει, μόλις το τραπεζικό επιτόκιο αυξηθεί στο 1%, τουλάχιστον.

Η προηγούμενη αντίστοιχη της ΒοΕ, τον Ιούνιο του 2018, ανέφερε ότι η ΒοΕ δεν θα ξεκινούσε τη μείωση της αγοράς ομολόγων, και θα επανεπένδυε τα έσοδα από τα ομόλογα που ωρίμαζαν, μέχρι το τραπεζικό επιτόκιο να έφτανε το 1,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης