Οι δανειστείς φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιστρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, σημειώνει η BNP Paribas, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει τη μη περικοπή των συντάξεων ενόψει του εκλογικού έτους του 2019.

Το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έληξε αυτό το καλοκαίρι και για την Ελλάδα αποτελεί μια νέα ευκαιρία μετά από πολλά χρόνια μνημονίων, σημειώνει η BNP Paribas.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική ανάκαμψη έχει πλέον ξεκινήσει, με το ΑΕΠ να αυξάνεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2006. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 2% το 2018 και μπορεί να σημειωθεί επιτάχυνση το επόμενο έτος, παρόλο που πολλοί δείκτες έχουν δρόμο ακόμη προς την ανάκαμψη.

Ωστόσο, η κρίση άφησε σημάδια στο ελληνικό χρέος, την ανεργία και το τραπεζικό σύστημα, και η οικονομική ανάκαμψη μόλις που ξεκίνησε, οπότε ο δρόμος είναι μακρύς.

Ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα δεν είναι έτοιμο να στηρίξει την ανάκαμψη και την προσφορά πιστώσεων, με το οικονομικό περιβάλλον να είναι λιγότερο ευνοϊκό από το 2017, όπως τονίζει. Η επιτάχυνση θα συμβεί αντικυκλικά, παρά την έλλειψη συνοχής της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται τώρα σε φάση επιβράδυνσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύριος φόβος των πιστωτών είναι ότι η μελλοντική οικονομική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή κάποιων από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν. Από τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αυτό σημαίνει ότι θα έχει συχνότερες αξιολογήσεις σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα.

Επίσης, η BNP Paribas αναφέρει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το πρότυπο πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα φέτος. Η Αθήνα κατέθεσε στις Βρυξέλλες τον προϋπολογισμό του 2019 όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επισημαίνοντας την ανανεωμένη κυριαρχία της στην οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και απασχόλησης, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, όπως έχει ήδη επιτευχθεί στο παρελθόν.

Η κυριότερη δυσκολία για τη σημερινή αλλά και τις μελλοντικές κυβερνήσεις θα είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων και η αναζωογόνηση της εγχώριας ζήτησης χωρίς να διακυβεύονται τα κέρδη του παρελθόντος στην ανταγωνιστικότητα.

Οι συζητήσεις σίγουρα θα επικεντρωθούν το επόμενο διάστημα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία έχει ψηφιστεί και πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2019. Σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και να δοθεί περιθώριο ελιγμών στις αρχές, επισημαίνει η BNP Paribas.

Δεδομένου ότι η χώρα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, το πλεόνασμα θα διατεθεί εξ ολοκλήρου σε στοχοθετημένες κοινωνικές δαπάνες και καθώς οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στον επόμενο χρόνο, η κυβέρνηση επιθυμεί να πάρει πίσω αυτήν της τη δέσμευση.

Ο χρόνος θα δείξει εάν συμφωνούν οι Ευρωπαίοι, των οποίων οι απόψεις για την ελληνική κατάσταση από το 2015 διαφέρουν συχνά από εκείνες του ΔΝΤ, σημειώνει η γαλλική τράπεζα.

Σε ότι αφορά την έξοδο στις αγορές, η BNP Paribas σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αργά και προσεκτικά αρχίσει να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, στην οποία βασίζεται η Αθήνα για την επιστροφή της στις αγορές.

Μετά από δύο εκδόσεις στα μέσα του 2017 και στις αρχές του 2018, η τρίτη αναβλήθηκε καθώς όπως σημειώνει, οι εξελίξεις γύρω από την πολιτική και δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας έχουν δημιουργήσει δυσμενείς εντάσεις στην αγορά ομολόγων της Ε.Ε.

Με πληροφορίες Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης