Η ανακοίνωση από τη Μόσχα ότι διακόπτει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία ασκεί έντονα ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην Ευρώπη. Παράλληλα, βυθίζει τα χρηματιστήρια, με την Αθήνα να δέχεται ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις, ενώ μεγάλη υποχώρηση καταγράφει και το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ειδικά στην αγορά φυσικού αερίου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 24%, στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου. Αντίστοιχες αναμένονται και οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκληρό ενεργειακό πόκερ με το ρωσικό αέριο και τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης

Νωρίς το πρωί η Gazprom PJSC ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Bulgargaz και στην πολωνική PGNiG λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια, ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου.

Για εβδομάδες η Μόσχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη, με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάσσει πληρωμές από «μη φιλικούς» αγοραστές στο ρωσικό νόμισμα, και το μπλοκ να λέει ότι η ζήτηση αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολωνία έχει ασκήσει ιδιαίτερα έντονη κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ένα παιχνίδι νεύρων με τη Δύση, οι ροές φαίνεται ότι σταμάτησαν προσωρινά, ωστόσο οι στρόφιγγες δείχνουν ανοικτές και πάλι.

Μιλώντας στο Reuters, o Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz, είπε ότι οι ρωσικές προμήθειες συνεχίζονται προς το παρόν.

Παράλληλα, ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ότι η προμήθεια προς την Πολωνία μειώθηκε νωρίς το πρωί και έκτοτε έχει επανέλθει. Ουδείς, ωστόσο, γνωρίζει για πόσο.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει πως η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

Ο χάρτης της Daily Mail με τις χώρες από τις οποίες περνούν οι αγωγοί που διοχετεύουν το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Υποχωρούν οι ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην αρχή της συνεδρίασης της Τετάρτης, καθώς οι αγορές αφομοιώνουν τα ανάμικτα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ η ένταση στο θέμα της ενέργειας κλιμακώθηκε αφού ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4%.

Οι εταιρείες εξόρυξης παρέτειναν τα κέρδη τους για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ απώλειες κατέγραψαν νωρίτερα οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας και τροφίμων και ποτών.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 5% μετά την προειδοποίηση ότι η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας μπορεί να πλήξει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα, παρόλο που ανακοίνωσε υψηλότερη της αναμενόμενης αύξηση 17% στα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Η «ρωσική ρουλέτα» βυθίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω καθοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών, ακολουθώντας τις βαριές απώλειες των δεικτών στη Wall Street της Τρίτης και το ενεργειακό παιχνίδι της Ρωσίας με τις ροές του φυσικού αερίου.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 922,91 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,71%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 13,19 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,94%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,53%.

«Ρωσικός πύραυλος» φυσικού αερίου έπληξε και Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (-4,81%), της Viohalco (-3,56%), της Πειραιώς (-3,31%), της Lamda Development (-2,95%), της Coca-Cola HBC (-2,88%) και της ΔΕΗ (-2,85%),

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Υγείας (+1,91%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,92%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,62%).

Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, 57 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Revoil (+4,51%), Space Hellas (+2,92%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Elinoil (-7,77%) και Κυριακούλης (-6,93%).

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 15:30 για την ενεργειακή επάρκεια

Έκτακτη σύσκεψη με θέμα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία ώστε να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΕ για το ρωσικό αέριο

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζει πως η κίνηση αυτή δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου.

Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης έχοντας επεξεργαστεί ένα τέτοιο σενάριο

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο» είπε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρτογραφούν τη συντονισμένη και σκληρή απάντηση της ΕΕ στη Ρωσία.

«Θα συνεχίσουμε, επίσης, να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με Ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να εγγυηθώ την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμπιστευτούν ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται εν όψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης