Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2.959,8% το 2020 στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας (Banco Central de Venezuela, BCV).

Ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας, η διοίκηση της οποίας είναι πιστή στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, είναι λίγο χαμηλότερος από αυτόν που δίνει το προηγούμενο κοινοβούλιο, που εξελέγη το 2015 και ελεγχόταν από την αντιπολίτευση. Το σώμα αυτό δημοσιοποιεί από το 2017 δικούς του υπολογισμούς για τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δεκέμβριο του 2020, το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο έφθασε το 3.045,92%.

Σύμφωνα με τη BCV, η διακύμανση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν +46,6% τον Ιανουάριο, καταγράφηκε μείωση σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο (+77,5%).

Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας δημοσιοποιεί συχνά δεδομένα για τους οικονομικούς δείκτες με καθυστέρηση και μερικές φορές δεν κάνει καμία ανακοίνωση για μήνες. Τα τελευταία ενημερωμένα στοιχεία που είχε ανακοινώσει έκαναν λόγο για πληθωρισμό 844,1% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βενεζουέλα, βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, σε ύφεση για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, έκλεισε το 2019 με τον πληθωρισμό στο 9.585,5%, σύμφωνα με το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμά της.

Παράλληλα η αξία του μπολίβαρ, του νομίσματος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, υποχώρησε περαιτέρω, με το δολάριο να κερδίζει έδαφος στη συναλλαγματική ισοτιμία στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα όπου καταγράφεται ο υψηλότερος πληθωρισμός στον κόσμο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης