Η ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού, αλλά και του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», απασχόλησαν μεταξύ άλλων, τη σημερινή συνάντηση της Διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στο μεγαλύτερο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της χώρας, παρευρέθηκαν ο κ. Αλ. Χαρίτσης, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Χάρης Μαμουλάκης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Γιάννης Σαρακιώτης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας και ο κ. Ν. Σκορίνης Γεν. Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, επισήμανε ότι με το νέο πτωχευτικό κώδικα δεν προστατεύονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δεν δίνεται ουσιαστική λύση για την αποπληρωμή των δανείων, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά, ότι θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» των οφειλών και να δοθεί πραγματική 2η ευκαιρία για να σώσουν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους, που τις περισσότερες φορές είναι υποθηκευμένα λόγω λήψης επιχειρηματικών δανείων. Το Β.Ε.Α έχει πολλάκις επισημάνει, ότι πρέπει να δοθεί ξεχωριστό ΑΦΜ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ρευστοποιείται η περιουσία των φυσικών προσώπων που θα απωλέσουν τελικά τα σπίτια τους. Όπως επισήμανε, δεν υπάρχει καμία προστασία για τους ευάλωτους, αφού η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός, είναι να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund). Αν δε, ο ευάλωτος δανειολήπτης, μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου, χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο.

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», οι εκπρόσωποι του Β.Ε.Α τόνισαν την ανάγκη να ενταχθούν όλα τα τεχνικά επαγγέλματα που συμβάλουν στη εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε περίπτωση πολυκατοικίας, να επιτραπούν από το πρόγραμμα και τα μεμονωμένα έργα σε διαμερίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος η ηλεκτροκίνηση και ο αποκλεισμός επιδότησης για μηχανήματα στον πρωτογενή τομέα και ηλεκτροκίνητες μηχανές θαλάσσης. Επίσης, έμφαση δόθηκε, στο μπλοκάρισμα της χορήγησης ελληνικού σήματος, σε παραγωγικούς κλάδους που είναι απαραίτητο, όπως το παιχνίδι, η ένδυση και η υπόδηση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από τη Διοίκηση του Β.Ε.Α, ο Πρόεδρος Π. Ραβάνης, ο Α΄ αντιπρόεδρος Κ. Δαμίγος, ο Γενικός Γραμματέας Β. Λιαμέτης, ο Οικονομικός Επόπτης Άγγ. Τζίβας, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Χρ. Λούσης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων Γ. Βλασσόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης