«Το Β.Ε.Α. προτείνει για την ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας την ανάδειξη και όχι το διωγμό των ιστορικών μεταποιητικών επιχειρήσεων» και συμμετέχει ενεργά στον κύκλο διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει, με αφορμή την έγκριση του σχεδίου του Δήμου της Αθήνας για «επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων, στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, για την αντιμετώπιση σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας λόγω κορωνοϊού» και την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση.

Σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε στις 2/6/20, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», κ. Νάσος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Β.Ε.Α. Παύλος Ραβάνης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του Επιμελητηρίου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των μικρών, ιστορικών επιχειρήσεων του κέντρου, ή και για την επιβίωσή τους σε ενδεχόμενη αλλαγή της χρήσης γης στην περιοχή, σύμφωνα με την γενικότερη πρόταση ανάπλασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους πιθανά επηρρεαζόμενους κλάδους – που αριθμεί στην περιοχή πάνω από 150 επιχειρήσεις – μέλη του Β.Ε.Α – είναι αυτός, της αργυροχρυσοχοίας. Εκπρόσωποι του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθήνας, που βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το Β.Ε.Α., με παρέμβασή τους τόνισαν, ότι η κατασκευή των κοσμημάτων, στηρίζεται κατά κύριο λόγο, στην άρρηκτη συνεργασία μεταξύ των τεχνιτών του κλάδου.

Η τεχνική και αισθητική αξία του προϊόντος τους βασίζεται κυρίως, στην ανάπτυξη δεσμών και σχέσεων που εξυπηρετούνται από την συστέγαση και την συνύπαρξη. Ιστορικά άλλωστε, και από παραδείγματα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, η μικρή βιοτεχνία, η χειροτεχνία και καλλιτεχνική δημιουργία, όπως το κόσμημα, στεγάζονται και αναπτύσσονται στο ιστορικό κέντρο των πόλεων. Ένα «μελίσσι» ελληνικής παραγωγής και δημιουργίας, που απαιτείται να υποστηριχθεί για να υπάρχει και να αναπτύσσεται.

Ο πρόεδρος και η Διοίκηση του Β.Ε.Α. έχει ζητήσει ήδη, συνάντηση με τον Δήμαρχο της Αθήνας, κο Μπακογιάννη, προκειμένου να θέσουν τις προτάσεις τους, για τη βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών, χαμηλής όχλησης μεταποιητικών επιχειρήσεων του Κέντρου, που αφορούν την αδειοδότησή τους, τον εκσυγχρονισμό τους και την θέσπιση κινήτρων, για το σύγχρονο περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναμένουμε τη μελέτη για όλη την περιοχή, που θα έχει λάβει υπόψη της τους παράγοντες που αφορούν την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, χωρίς αποκλεισμούς, και η οποία θα συνδυάζεται με τη διευκόλυνση των πολιτών και την τουριστική ανάπτυξη. Και ασφαλώς, αναμένουμε την διευρυμένη Διαβούλευση, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, για να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρότασή μας», επισημαίνει τέλος, ο πρόεδρος Π. Ραβάνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης