«Το Αεπ της χώρας μας μπορεί φέτος να μειωθεί μέχρι και 13% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού» δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά με ουσιαστική αισιοδοξία, αναλαμβάνοντας όλοι μαζί συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βίσκο, «οι πόροι που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν με ρεαλιστικό, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο», ενώ παράλληλα θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι μια σημαντική ευκαιρία», την οποία η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί καλύτερα απ΄ ό,τι έκανε τις τελευταίες δεκαετίες με άλλες ευκαιρίες που της δόθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας δεν κρύβει ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουν να επιστρέψουν οι Ιταλοί σε μια κατάσταση κανονικότητας, η οποία θα είναι πάντως διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος».

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια οικονομία της χώρας του, προβλέπει ότι φέτος η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ θα αγγίξει το 10,4% και εκείνη του δημόσιου χρέους με το ΑΕΠ, το 156%, με αύξηση 21 ποσοστιαίων μονάδων. Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας Istat, το ιταλικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτος μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 5,4%.

Ο Ινιάτσιο Βίσκο υπογράμμισε ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά της Ιταλίας θα υποστούν, κατ΄ αναλογία, διπλάσιες απώλειες εξαιτίας της κρίσης, σε σύγκριση με τις πιο εύπορες οικογένειες. Ζήτησε, τέλος, από την κυβέρνηση Κόντε και το σύνολο του πολιτικού συστήματος να δραστηριοποιηθούν με στόχο τη μείωση της φορολογικής πίεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης