Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας υποχώρησαν κατά 1,1 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 27 Μαρτίου, καθώς οι αρχές συνέχισαν να προσπαθούν να προστατεύσουν την αποδυναμωτική λίρα.

Αυτή η πτώση σημαίνει ότι τα αποθεματικά της τράπεζας, εξαιρουμένου του χρυσού, μειώθηκαν κατά σχεδόν 13 δισ. δολάρια σε ένα μήνα, στα 64,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του πολύτιμου μετάλλου, υποχώρησαν στα 95,4 δισ. δολάρια από 107,8 δισ. δολάρια στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Τουρκία επιδιώκει να προστατεύσει το νόμισμά της έναντι ζημιών φέτος, που συνολικά υπερβαίνουν το 10%. Αυτή την εβδομάδα, η λίρα έπεσε στα πιο αδύναμα επίπεδα, από τη νομισματική κρίση το καλοκαίρι του 2018, λόγω ενός ευρέος sell-off στις αναδυόμενες αγορές που προκλήθηκε από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η λίρα σημείωσε άνοδο κατά 0,3%, φθάνοντας στα 6,77 ανά δολάριο, στο Borsa Istanbul, την Πέμπτη, μετά από ένα χαμηλό 18 μηνών, στα 6,71 ανά δολάριο νωρίτερα ενδοσυνεδριακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές swap με κρατικές τράπεζες εδώ και αρκετούς μήνες, ώστε να ανακόψει την πτώση της λίρας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει διαθέσει τώρα σημαντικό μέρος των καθαρών αποθεματικών της, τα οποία αντιστοιχούν σε λιγότερο από το ήμισυ των ακαθάριστων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης