Σε κατακόρυφη μείωση των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό την προεδρία του νέου της διοικητού, απαντώντας στις εκκλήσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan να τονώσει την οικονομία, μετά από την απόλυση του προκατόχου του στις αρχές του μήνα.

Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής στην Άγκυρα, ο νέος διοικητής κεντρικής τράπεζας Murat Uysal και οι αξιωματούχοι που καθορίζουν την πολιτική της τράπεζας, μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 19,75% από το 24%.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιτόκιο ήταν σταθερό από τον Σεπτέμβριο, όταν ο πρώην διοικητής Murat Cetinkaya το είχε αυξήσει για να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

“Το outlook για τον πληθωρισμό συνεχίζει να βελτιώνεται. Αντιστοίχως, εξετάζοντας όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το outlook του πληθωρισμού, η επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο κατά 425 μονάδες βάσης”, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Μετά από την ανακοίνωση της απόφασης η τουρκική λίρα ακολούθησε πτωτική πορεία, για να επανέλθει λίγο μετά με πτώση μόλις 0,1% στις 5,69 λίρες έναντι του δολαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης