Τουρκία: Εντυπωσιακά ισχυρή ανάκαμψη το β΄ τρίμηνο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021, 13:20
Τουρκία: Εντυπωσιακά ισχυρή ανάκαμψη το β΄ τρίμηνο

Το τουρκικό ΑΕΠ εκτοξεύτηκε κατά 21,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε μια ισχυρή ανάκαμψη μετά τη ραγδαία συρρίκνωση που γνώρισε έναν χρόνο νωρίτερα λόγω των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, μεταδίδει το Reuters.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,9% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ωστόσο, η έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας τροφοδοτεί -και διαβρώνεται επίσης- τον διψήφιο πληθωρισμό.

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε τον Αύγουστο κοντά στο 18,95% που κατέγραψε τον Ιούλιο.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8% το περασμένο έτος, αν και σημείωσε βουτιά 10,4% το δεύτερο τρίμηνο, παραμένοντας μεταξύ των ελάχιστων οικονομιών παγκοσμίως που κατάφεραν να αποφύγουν την ύφεση εν μέσω της πανδημίας.

Για το 2021 η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για ανάπτυξη 5,8%, αν και ο υπουργός Οικονομικών Lutfi Elvan έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη ενδεχομένως να ξεπεράσει το 8%.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021, 13:30