Η τουρκική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρή ταχύτητα μέχρι στιγμής στη διάρκεια του έτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι πολίτες της γίνονται πιο πλούσιοι.

Η οικονομία υπεραπέδωσε των ομολόγων της στην G20, εκτός της Κίνας, στο α΄ τρίμηνο, αφού σχεδόν έμεινε στάσιμη πριν από έναν χρόνο όταν ξέσπασε η πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενισχύθηκε από την ισχυρή κατανάλωση, με τη στήριξη της πιστωτικής ώθησης που έδωσε η κυβέρνηση, μια ανάπτυξη που ωστόσο ήρθε εις βάρος της σταθερότητας των τιμών και τη νομισματική σταθερότητα.

Το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 1,7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 6,3%.

Υπάρχει μια «ψευδαίσθηση συναλλαγματικής ισοτιμίας» στα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Enver Erkan, επικεφαλής οικονομολόγο της Tera Yatirim.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνοντας ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε δολάρια μειώθηκε σχεδόν 40% από το 2013 ζώα 7.700 δολάρια το 2020, ο Erkan τόνισε πως το πρόσφατο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας δεν είναι βιώσιμο, καθώς η ανάπτυξη οδηγείται κυρίως από την κατανάλωση, η οποία υποστηρίζεται από τις κυβερνητικές δαπάνες και τις εκστρατείες δανείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης