Το πετρέλαιο σταθεροποιείται στα 75 δολάρια το βαρέλι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021, 18:18
Το πετρέλαιο σταθεροποιείται στα 75 δολάρια το βαρέλι

Η τιμή του πετρελαίου παραμένει πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω διαπραγμάτευσης με διακυμάνσεις, παίρνοντας μια ανάσα από τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε από την αρχή της εβδομάδας, που οι επενδυτές αξιολογούσαν τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον στην οικονομία και στην παγκόσμια ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 27 σεντς, ή 0,4%, στα 75,17 δολάρια το βαρέλι στις 14:26 ώρα GMT. Νωρίτερα κινήθηκαν ανοδικά και ενισχύθηκαν κατά  σχεδόν 1 δολάριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI υποχώρησαν κατά 42 σεντς, ή 0,6% στα 71,63 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Brent είχε σημειώσει απώλειες το διάστημα από τις 25 -30 Νοεμβρίου, που ξεπέρασαν το 16% και διαμορφώθηκε σε περίπου 69 δολάρια το βαρέλι.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου η τιμή του ανακάμπτει πλέον του 9%, καθώς η Όμικρον είχε περιορισμένο αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, μια σειρά από δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επρόκειτο να ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας και να προτρέψει την τηλεργασία, αναζωογόνησαν τους φόβους για επιβράδυνση της δραστηριότητας.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα με δυτικούς αξιωματούχους να εκφράζουν απογοήτευση για τις απαιτήσεις του Ιράν.

Η χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, γεγονός που θα ασκήσει πιέσεις τις τιμές του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία έχουν οξυνθεί,  αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη ότι η Δύση θα επιβάλει «ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα» στη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν ζήτησε εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί πιο ανατολικά.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021, 18:18