Η Κίνα και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να έχουν απευθείας διαβουλεύσεις για το εμπόριο τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, ενώ οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προσπαθούν να επιλύσουν την εμπορική τους διαμάχη.

Στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέσω «εντατικών» τηλεφωνικών επικοινωνιών, δήλωσε ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, σε δημοσιογράφους σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς παρά τις χριστουγεννιάτικες αργίες στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρόλο που η αμερικανική πλευρά διανύει τη χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο, οι οικονομικές και εμπορικές ομάδες της Κίνας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή και οι διαβουλεύσεις προχωρούν με συντεταγμένο τρόπο, όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο Γκάο, ερωτηθείς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ο Γκάο δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο, όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα στον Τύπο σύμφωνα με το οποίο υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη αμερικανικής αποστολής για θέματα εμπορίου για την εβδομάδα της 7ης Ιανουαρίου.

«Οι δύο πλευρές έχουν πράγματι προχωρήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για απευθείας διαβουλεύσεις τον Ιανουάριο ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εντατικές τηλεφωνικές διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Γκάο, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει τηλεφωνικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η συνάντηση του επόμενου μήνα θα είναι η πρώτη διά ζώσης από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Μπουένος Άιρες την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Τραμπ και ο Σι συμφώνησαν να σταματήσουν την κλιμάκωση των μεταξύ τους δασμολογικών αντιποίνων που έχουν δημιουργήσει αναταραχή στο εμπόριο προϊόντων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες ενώ οι ΗΠΑ καθυστερούν έως τον Μάρτιο την προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου αύξηση των δασμών.

Ως απάντηση σε αυτό, η Κίνα ξεκίνησε και πάλι τις αγορές αμερικανικής σόγιας για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες, παρόλο που συνεχίζουν να ισχύουν υψηλοί δασμοί για τα αμερικανικά φορτία.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα αναστείλει τους πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα και εξαρτήματα οχημάτων για τρεις μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές μπορούν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για να άρουν όλους τους πρόσθετους δασμούς που επιβάλλει η μία στα προϊόντα της άλλης.

Σε μία ακόμα ένδειξη του κλίματος συμφιλίωσης, η Κίνα εξέδωσε την Τρίτη τη λεγόμενη αρνητική λίστα που διευκρινίζει τους κλάδους στους οποίους οι επενδυτές – Κινέζοι ή ξένοι – υπόκεινται σε περιορισμούς ή ακόμα και τους απαγορεύεται να εισέλθουν.

Η λίστα αυτή θεωρείται μία ακόμα προσπάθεια να περιοριστούν οι ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών στη Δύση ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού στην Κίνα. Ωστόσο, συνεχίζουν να απαγορεύονται οι επενδύσεις σε βασικούς κινεζικούς κλάδους.

Ο Γκάο δήλωσε ότι η Κίνα θα άρει «πλήρως» όλους τους περιορισμούς για πρόσβαση στην αγορά που αφορούν τους ξένους επενδυτές έως τα τέλη Μαρτίου, σε τομείς που δεν περιλαμβάνονται στην «αρνητική λίστα» ξένων επενδύσεων που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης