Η ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να γνωμοδοτήσει υπέρ  της κήρυξης μέρους του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.

Το ΚΑΣ με την απόφασή του εκφράζει τη διαφωνία του και ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση επενδύσεων που η πλευρά της Cosco θεωρεί ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη του λιμανιού όπως η κατασκευή ξενοδοχείου στην περιοχή του Πόρτο Λεόνε, τη δημιουργία εμπορικού κέντρου μέσα στο λιμάνι, τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη ΝΕΖ Σαλαμίνας (Κυνοσούρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση της διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που είχε ξεσηκώσει σάλο καθώς ουσιαστικά πρότεινε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου σχεδόν του μισού Πειραιά, εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα ως αρχαιολογικός χώρος ορίστηκε βόρεια και δυτικά από το χερσαίο τμήμα του Κονώνειου τείχους και τον σταθμό του ΗΣΑΠ, καθώς και από ζώνη 20 μ. εξωτερικά από το τείχος στα σημεία όπου αυτό δεν είναι ορατό, στα ανατολικά από την περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν το Κονώνειο τείχος, ενώ στα νότια το όριο είναι η θαλάσσια ακτή, από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου ως το Μικρολίμανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρούνται η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι δυο πλαζ (Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα), καθώς και η Ηετιώνεια Πύλη. Επίσης, σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.

Το ΚΑΣ  συζήτησε και το Master Plan του ΟΛΠ απορρίπτοντας ουσιαστικά τις πρόσθετες παρεμβάσεις που είχε προτείνει η Cosco.

Συγκεκριμένα απερρίφθη το αίτημα του ΟΛΠ να εξαιρεθεί η χερσαία ζώνη του λιμανιού, ενώ το ΚΑΣ εισηγήθηκε τη σημαντική μείωση εμβαδού στα δύο κτίρια που περιλαμβάνονται στο master plan. Επίσης το ΥΠΠΟ επέμεινε στην αρχική θέση ότι το Silo θα πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων.

Σημειώνεται πάντως ότι η πλευρά της Cosco θεωρεί παράτυπη την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ και για αυτό προτίθεται να υποβάλει νέο αίτημα έγκρισης στην ΕΣΑΛ.

Αντιδράσεις

Η απόφαση του ΚΑΣ όπως και η πρόσφατη απόφαση της ΕΣΑΛ (Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) που προχώρησε στη με περικοπές έγκριση του επενδυτικού πλάνου του ΟΛΠ, αναμένεται να προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του βασικού μετόχου της κινεζικής Cosco.

Το βασικό επιχείρημα του μετόχου είναι ότι οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο master plan δεν αποτελούν τυχαίες κινήσεις αλλά εντάσσονται σε συγκεκριμένο πλάνο, που εκπονήθηκε και φέρει τη σφραγίδα ενός διεθνούς εγνωσμένου οίκου, της McKinsey.

Ό,τι έχει ζητηθεί, αναφέρει η διοίκηση του ΟΛΠ, είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένες τάσεις στην αγορά, όπως για παράδειγμα η κατασκευή των δύο πενταώροφων κτιρίων στάθμευσης που αποτελούν βασική υποδομή για την μετατροπή του car terminal του Πειραιά σε βασικό hub διακίνησης αυτοκινήτων από την Ασία, προς τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Το ίδιο και για την επένδυση για τα ξενοδοχεία και το εμπορικό κέντρο στον Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος για πρώτη φορά καταγράφεται ανοδική τάση στην κρουαζιέρα, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020. Για αυτό έγινε ο προγραμματισμός των επενδύσεων για τα ξενοδοχεία, το σταθμό των επιβατών που θα περιλαμβάνει και mall προκειμένου να μπορούν οι υψηλής στάθμης τουρίστες της κρουαζιέρας να αυξήσουν τη δαπάνη τους στη χώρα και να ενισχυθεί η υπεραξία της κρουαζιέρας.

Το mall μέσα στο λιμάνι, που αποτελεί συγκεκριμένη τάση που υπάρχει σε όλα τα μεγάλα terminal κρουαζιέρας, συνάντησε την αντίδραση των εμπόρων του Πειραιά.

Σταθάκης: «Η απόφαση του ΚΑΣ να κηρύξει ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τον εντός του αρχαίου τείχους Πειραιά χώρο, δεν ακυρώνει τις επενδύσεις»

Η απόφαση του ΚΑΣ να κηρύξει ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τον εντός του αρχαίου τείχους Πειραιά χώρο, δεν ακυρώνει τις επενδύσεις, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Focus 103,6 FM».

«Ζω στα Χανιά που είναι όλη η πόλη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οπότε σας βεβαιώνω ότι ο χαρακτηρισμός δεν εμποδίζει, αλλά δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο επενδυτής ή αυτός που φτιάχνει την κατοικία του», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ σημείωσε ότι κάποια επιπρόσθετα έργα που έχουν τεθεί στην ατζέντα έχουν μπει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που καταγράφονται στην κοινωνία, ο υπουργός επισήμανε ότι πέρα από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η ιδέα της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζει ριζικά την εικόνα με όλα τα θετικά πολιτικά αποτελέσματα που αυτή συνεπάγεται.

Εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να εμπεδωθεί η Συμφωνία στην κοινή γνώμη, σημειώνοντας ότι η ένταξη χωρών των Βαλκανίων, για παράδειγμα της Βουλγαρίας, ή άλλων, στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, διαμόρφωσε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα σε όλες τις χώρες.

Σε ερώτηση για την αναφορά του πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο Μακεδονία ως «Μίκρα», ο υπουργός απάντησε ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι κενός περιεχομένου. «Το αεροδρόμιο είναι Μακεδονία και έτσι θα παραμείνει», σημείωσε.

Τέλος για την εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας στην ελληνική αποστολή στα Σκόπια, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ήταν παρόντες πολλοί επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα ευνοηθεί από τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε:

«Είμαστε ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο τρίτος σε άμεσες επενδύσεις στη γειτονική μας χώρα. Άρα, η οικονομική ισχύς και παρουσία της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη.

Η πολύ ισχυρή επιχειρηματική παρουσία, χθες, εκφράζει την πολύ ισχυρή οικονομική σχέση που έχουν οι δύο χώρες. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν επιφυλάξεις σε κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά η χθεσινή παρουσία δείχνει ότι σχεδόν το σύνολο των πολύ ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων ήταν εκεί. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει πεδίον δόξης λαμπρόν για την ενίσχυση αυτών των οικονομικών σχέσεων. Κι αυτό ήταν το πολιτικό μήνυμα και των δύο πρωθυπουργών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης