Σημαντικό ράλι καταγράφουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σήμερα με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν έντονα και να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν το ξέσπασμα του πρόσφατου sell-off.

Έτσι, και ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει άνευρο και επιφυλακτικό τις τελευταίες ημέρες, προσπαθώντας να κρατήσει τις 800 μονάδες, η αγορά των ελληνικών ομολόγων δείχνει μία εντελώς διαφορετική εικόνα, με τον τζίρο αλλά και τις τιμές τόσο των βραχυπρόθεσμών όσο και των μακροπρόθεσμων τίτλων να έχουν πάρει τα “πάνω” τους, και τους αγοραστές να δηλώνουν δυναμικό “παρών”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η απότομη αντιστροφή -η οποία παρατηρείται από την περασμένη Παρασκευή- του πρόσφατα αρνητικού κλίματος που επικρατούσε στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο και είχε δημιουργηθεί λόγω των έντονων αναταραχών στις διεθνείς αγορές, δείχνει πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει και ποντάρουν ξανά στους ελληνικούς τίτλους, κάτι το οποίο “μαρτυρά” και η εκτόξευση του όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η αξία συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά ξεπέρασε χθες τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του μήνα κινείται κοντά σε αυτά τα επίπεδα, την στιγμή που τον Φεβρουάριο και ενώ το sell-off ήταν σε πλήρη εξέλιξη, σε μέσο όρο διαμορφωνόταν στα 10 εκατ. ευρώ την ημέρα. Τον Ιανουάριο μάλιστα όπου το ράλι κορυφωνόταν και η απόδοση στο 10ετές ομόλογο άγγιξε τα χαμηλά 12ετίας, ο μέσος ημερήσιος τζίρος δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αγγίζει το 4,101% με πτώση της τάξης του 3,5% από χθες, ενώ από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης έχει υποχωρήσει κατά 9% περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική είναι και η βελτίωση στο 5ετές ομόλογο, με το yield του να διαμορφώνεται στο 3,405% με πτώση της τάξης του 3,6% από χθες, και 9,3% την τελευταία εβδομάδα.

Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,78% από 3,89% χθες, έχοντας βελτιωθεί σημαντικά από τα επίπεδα άνω του 4% που βρέθηκε στην πρεμιέρα της έκδοσής του.

Το ισχυρό sell-off από τα τέλη Ιανουαρίου έως και την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, προφανώς δημιούργησε αγοραστική ευκαιρία στους ελληνικούς τίτλους, αφού οι επενδυτές βλέπουν πως η αξιολόγηση έκλεισε, η δόση εκταμιεύθηκε και οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος ξεκινούν, ενώ ο δρόμος προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης φαίνεται ομαλός από τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η βιωσιμότητά του είναι το νούμερο ένα στοιχείο που κοιτούν οι επενδυτές για να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, ενώ σημαντικό χέρι βοηθείας έχει ήδη δοθεί από τους οίκους αξιολόγησης με τις αναβαθμίσεις και τις θετικές προοπτικές που έχουν “δώσει” στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης