O κίνδυνος να προχωρήσει το Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία με την ΕΕ πυροδότησε κύμα ανόδου στις αγορές των ομολόγων της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ έως τις 15 Οκτωβρίου για συντεταγμένο Brexit, θα προχωρήσει στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στο τέλος του έτους.

Οι αποδόσεις, κυρίως των γερμανικών ομολόγων, υποχώρησαν σημαντικά καθώς εκδηλώθηκε σημαντική ζήτηση. Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοπρασία 20ετών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιταλία οι προσφορές ξεπέρασαν τα 84 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τα λοιπά οι επενδυτές αναμένουν την ΕΚΤ να δώσει κάποιο σήμα την Πέμπτη αναφορικά με την πολιτική παρεμβάσεων που ακολουθεί στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αγορές των ομολόγων από την ΕΚΤ συνεχίζονται -παρά την εποχικότητα- με αδιάπτωτο ρυθμό.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε και σήμερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 112 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,16% από 1,15% έναντι 0,49% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,65% από 1,61% που έκλεισε χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κυμαίνεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1787 δολ. από το επίπεδο των 1,1817 δολ. που άνοιξε η αγορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης