Εντός του 2019 θα προκηρυχθεί το έργο ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο), που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), με στόχο οι πρώτοι καταναλωτές στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο εντός του 2020.

Αυτό ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΔΑ, Στεφανία Μωσσέ, στη σύσκεψη για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραδώσαμε, ήδη, στην Περιφέρεια την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους-οφέλους και ακολουθεί η εκπόνηση της τεχνικής μελέτης των δικτύων στις τρεις πόλεις, καθώς και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη συνέχεια, θα γίνει η προετοιμασία και υποβολή του φακέλου για το ΕΣΠΑ, ώστε να ολοκληρωθεί η οριστική ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.

Ο προγραμματισμός αυτός θα οδηγήσει στην προκήρυξη του έργου εντός του 2019. Στόχος μας είναι οι πρώτοι καταναλωτές στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο εντός του 2020» τόνισε η κ. Μωσσέ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το 2023 προβλέπεται η κατασκευή 208km δικτύου φυσικού αερίου εντός του αστικού ιστού των τριών πόλεων, καθώς και 4.000 συνδέσεις, ενώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2029, προβλέπεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις, οι περισσότερες οικιακές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά το τιμολόγιο διανομής της Δυτικής Ελλάδας, θα διαμορφωθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα). Η ΔΕΔΑ σημειώνει ότι το οικιακό και εμπορικό τιμολόγιό της είναι το φθηνότερο στην επικράτεια, ενώ επιδοτούνται τα τέλη σύνδεσης μέχρι την οικοδομική γραμμή.

Όπως επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ, η τροφοδότηση των τριών πόλεων θα γίνεται από χερσαίες δεξαμενές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), που θα μεταφέρεται οδικώς από τη μονάδα τροφοδοσίας (truck loading) στη θέση Αγία Τριάδα, απέναντι από τη Ρεβυθούσα, η οποία, με βάση τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του 2020.

Όσον αφορά το ζήτημα των θέσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε περιοχές περιμετρικά των πόλεων, η ίδια υπογράμμισε ότι η οριστικοποίησή τους θα γίνει με βάση την απαρέγκλιτη τήρηση των ισχυόντων κανονισμών και προδιαγραφών και, ως εκ τούτου, θα είναι απόλυτα ασφαλής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης