Την αντίθεσή τους σε ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου εκφράζουν οι τρεις πανελλαδικοί σύνδεσμοι ένδυσης-υπόδησης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021, 14:40
Την αντίθεσή τους σε ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου εκφράζουν οι τρεις πανελλαδικοί σύνδεσμοι ένδυσης-υπόδησης

Την αντίθεσή τους σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, εκφράζουν οι τρεις πανελλαδικοί σύνδεσμοι της ένδυσης και της υπόδησης (ΣΕΠΕΕ, ΣΚΕΕ και ΕΛΣΕΒΒΥΕ), με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, τα τέσσερα σημεία στα οποία θα δημιουργηθούν προβλήματα είναι τα εξής:

   -Η άμεση εξομοίωση, χωρίς μεταβατική περίοδο, της αποζημίωσης απολύσεων μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων. Κατά τους τρεις συνδέσμους, το μέτρο αυτό θα εκτινάξει τις προβλέψεις και το κόστος των επιχειρήσεων, με άμεση επίπτωση στην καθαρή τους θέση και στην πιστοληπτική τους ικανότητα. Προτείνεται η συγκεκριμένη διάταξη να προβλέπει μεταβατική περίοδο εφαρμογής.

   -Οι προβλεπόμενες παροχές οικογενειακού τύπου και κοινωνικού χαρακτήρα (επιδόματα και άδειες), οι οποίες επιβαρύνουν δυσανάλογα κλάδους με μεγάλο αριθμό εργαζόμενων γυναικών όπως η ένδυση. Προτείνεται να προβλεφθεί νομοθετικά ένας κρατικός πόρος, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από το σύνολο των απασχολούμενων, σε όλους τους κλάδους και θα προορίζεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των παροχών «οικογενειακού τύπου».

   -Η υποχρεωτική ψηφιακή κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που θα παρέχεται από το κράτος. Προτείνεται κάθε επιχείρηση να επιλέξει το σύστημα «ωρομέτρησης» που την εξυπηρετεί καλύτερα.

   -Η ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας. Προτείνεται οι εργαζόμενοι να δικαιούνται τόσο τις ημέρες αδείας, όσο και επίδομα αδείας αναλογικά με την υπηρεσία τους, από την πρώτη ημέρα εργασίας τους στον νέο εργοδότη.

   -Η προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Προτείνεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο με πιο σαφή τρόπο η προστασία του δικαιώματος στην εργασία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021, 14:40