Διαδικτυακή σύσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα κ. Γ. Ζαββού και της Ένωσης των Γερμανικών Τραπεζών πραγματοποιήθηκε χθες, με με θέμα την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Κεφαλαιαγορών.

Ο κ. Ζαββός τόνισε η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης με την άμεση υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των καταθέσεων. Επίσης είπε ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών με άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγορών που μπορεί να στηριχθεί στην αναβάθμιση της ESMA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ Ζαββός χαιρέτισε επίσης τις χθεσινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του Next Generation EU μέσω της προσφυγής στις κεφαλαιαγορές που θα ανέρχονται σε 850 δισ. ευρώ ανά έτος, κάτι που πως είπε θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών στην κρίσιμη αυτή συγκυρία παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών Dr C. Ossig εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, στην οποία υστερεί σε σχέση με αυτό π.χ. των ΗΠΑ, και τόνισε τη σημασία μιας ρεαλιστικής προσέγγισης, της μείωσης του προβλήματος της υπερχρέωσης μέσω της ανάπτυξης και όχι μέσω της φορολόγησης.

Εξήρε τη σημασία της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την εξάλειψη του συστημικού κινδύνου του τραπεζικού συστήματος, που επιτυγχάνεται με υψηλή ταχύτητα χάρη στο Σχήμα «Ηρακλής» και τόνισε την ιδιαιτέρως φιλοευρωπαϊκή στάση των Γερμανικών Τραπεζών, εκφράζοντας την επιθυμία να επιταχυνθούν οι κινήσεις προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, ιδίως σε σχέση με το σύστημα εγγύησης καταθέσεων, και της ένωσης των κεφαλαιαγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης