Πλαίσιο συναίνεσης και συμφωνίας, μεταξύ Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ΤΕΕ για την αναγκαιότητα προώθησης των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στη χώρα διαμορφώθηκε κατά την παρουσίαση της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας του ΤΕΕ για τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, με τίτλο: «ONEclickLIS – μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας».

Πρωτοβουλία του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, που έθεσε υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε με ομιλητές τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μαρτίου 2018 στην Παλαιά Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης να ενταχθεί σε μία ενιαία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Η αναπτυξιακή πρόταση του Προέδρου του ΤΕΕ έτυχε κοινής αποδοχής τόσο από την πλευρά των αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης, όσο και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς όλων των ομιλητών.

Το πλαίσιο της συναίνεσης για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο την πρόταση του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη αναδείχθηκε από την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεωργίου Σταθάκης , ο οποίος δήλωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προώθηση της χρήσης σύγχρονων εφαρμογών στις λειτουργίες του Δημοσίου και ευρύτερα στην οργάνωση της οικονομίας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε στην ομιλία του «…πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του ΤΕΕ και ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον, που θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις της χώρα μας δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τις μειώσεις συντάξεων ή την αύξηση των φόρων ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης του ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε επίσης ανοιχτή διαλογική συζήτηση με συνομιλητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινού.

Στην διάρκεια της διαλογικής συζήτησης επισφραγίστηκε το πλαίσιο συνεννόησης και συμφωνίας Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ΤΕΕ τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη που προτείνει το ΤΕΕ και τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Ταυτοχρόνως από τους κκ Σ. Φαμέλλο και Γ Στασινό εξειδικεύτηκε το πλαίσιο συνεργασίας με νέες συγκεκριμένες αναπτυξιακές δραστηριότητες, που συμφωνήθηκε δημόσια μεταξύ τους να αναπτύξουν από κοινού το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος προχώρησε σε πρόταση συνεργασίας, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, να αναλάβει το ΤΕΕ πρωτοβουλίες και να προετοιμάσει προτάσεις για την υλοποίηση του κομβικού έργου της Ηλεκτρονικής Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Ακόμα ο κ. Φάμελλος συμπεριέλαβε στην πρόταση νέας συνεργασίας προς το ΤΕΕ, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεδομένων στο πλαίσιο των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει το ΤΕΕ στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών .

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, για την υλοποίηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων όπως επίσης ότι προωθεί το έργο και έχει και προτάσεις για την χρηματοδότηση του.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ από την πλευρά του έθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και ανέλαβε δημόσια δέσμευση εντός εξαμήνου το ΤΕΕ να διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων προς το ΥΠΕΝ για την Ηλεκτρονική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση και τα ψηφιακά Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης