Διευρυμένο έλλειμμα στο α’ τρίμηνο παρουσιάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, τα ισοζύγια αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων σημείωσαν βελτίωση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το α΄ τρίμηνο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 2,8 δισεκ. ευρώ, κατά 53 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς οι εξαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 16,1% σε τρέχουσες τιμές (11,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 3% (-12,1% σε σταθερές τιμές).

Όσον αφορά το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 14,4% (13,3% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των εισαγωγών (8,7% και 8,6% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 12,8% και 13,8% αντίστοιχα, λόγω της ανόδου των σχετικών πληρωμών. Το ισοζύγιο μεταφορών παρουσίασε μικρή επιδείνωση.

Τέλος, στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων σημειώθηκε μικρή άνοδος και μείωση αντίστοιχα.

Συρρίκνωση ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτο

Έλλειμμα 956 εκατ. ευρώ παρουσίασε το Μάρτιο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μικρότερο κατά 457 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε και υπεραντιστάθμισε τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.

Θετική επίδραση είχε και η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε επιδείνωση.

Η πτώση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς οι εξαγωγές καυσίμων παρουσίασαν άνοδο κατά 11,9% (3,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,2%.

Επίσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα συρρικνώθηκε, καθώς οι σχετικές εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 11,5% (10,8% σε σταθερές τιμές), που ήταν πολύ ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (3,1% και 3,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων, κυρίως από τις λοιπές υπηρεσίες και δευτερευόντως από τις μεταφορικές, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατέγραψαν άνοδο, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 12,8% και 28,2% αντίστοιχα.
Η επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών κατά 5,8%.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Μάρτιο του 2018, το ισοζύγιο κεφαλαίων βελτιώθηκε σε σχέση με το Μάρτιο του 2017, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2018, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε μείωση κατά 48 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Μάρτιο του 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 948 εκατ. ευρώ, κατά 482 εκατ. ευρώ μικρότερο από το αντίστοιχο του Μαρτίου του 2017.

Το α΄ τρίμηνο του 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 2,7 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 101 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο του α΄ τριμήνου του 2017.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάρτιο του 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 39 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 439 εκατ. ευρώ.

Η κυριότερη συναλλαγή αφορά τη μεταβίβαση στην εταιρία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited (Κύπρος) ποσοστού 67% των μετοχών του ΟΛΘ Α.Ε. που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 132 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων.

Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 811 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 762 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos και στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων.

Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 5,3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), η οποία, μαζί με τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων, υπεραντιστάθμισε την αύξηση (κατά 5,6 δισεκ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Το α΄ τρίμηνο του 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 445 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 845 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,9 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 3,4 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων.

Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 8,9 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Στο τέλος Μαρτίου 2018, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,6 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,5 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο του 2017.

Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Απριλίου 2018 θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουνίου 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης