Στην ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής βιομηχανίας πλαστικών στην Ελλάδα συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος της βιομηχανίας πλαστικών μετά την πανδημία: Οι Προκλήσεις και οι Προοπτικές της» που πραγματοποιήθηκε εχθές μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΒΠΕ, η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, το επικείμενο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, οι ενέργειες, που απαιτούνται για τόνωση της ανακύκλωσης και φυσικά οι τρόποι, που η βιομηχανία θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν τα κύρια θέματα που αναλύθηκαν διεξοδικά στην ενδιαφέρουσα συζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης τονίζοντας ότι, «η βιομηχανία θα πρέπει να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς το νέο μοντέλο, που επιθυμούμε, έτσι ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κράτος, με ευρεία παραγωγική βάση και αυτάρκεια στα βασικά προϊόντα. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος είναι έτοιμος, έχει διαμορφώσει το όραμα του για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας, το οποίο εκφράζει την κυκλική οικονομία και την ανάδειξη του πλαστικού ως πολύτιμου πόρου».

Ο κ. Γούναρης συνέχισε αναφέροντας ότι, «Η βιομηχανία των πλαστικών είναι ένας κλάδος, που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της Ελλάδας, όπως πιστοποίησε πρόσφατα μελέτη του ΙΟΒΕ και αποτελεί ισχυρή μου πεποίθηση ότι μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία την τελευταία τριετία με την προηγούμενη κυβέρνηση και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία και με την τωρινή. Αυτή την περίοδο της κρίσης, αφουγκραστήκαμε τα αιτήματα των μελών μας και παρεμβήκαμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με τρόπο πολύ αποφασιστικό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης δεσμεύτηκε στην τηλεδιάσκεψη για μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΒΠΕ, Βασίλειο Γούναρη όπου θα συζητηθούν ενδελεχώς οι προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Είμαι πολύ πρόθυμος να μου καταθέσετε προτάσεις εφαρμόσιμες, που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν παραβιάζουν ευρωπαϊκές οδηγίες και συμβάλλουν στην γενική αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πλαστικά είναι ένα πρόβλημα για το περιβάλλον, στο μέτρο, που δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Πρέπει, όμως, να έχουμε μια ισχυρή βιομηχανία πλαστικών με σεβασμό στο περιβάλλον. Ακούω τη δική σας αντίθεση για τα τέλη, που μπήκαν στις πλαστικές σακούλες αλλά και την κριτική του κυρίου Φάμελλου. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συγκεράσουμε την ισχυρή εγχώρια βιομηχανία πλαστικών με τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Δέχομαι την κριτική, που ασκείται για το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, όμως ως υπουργός Ανάπτυξης χρειάζεται να βρούμε έναν τρόπο συγκερασμού των αντικρουόμενων τάσεων για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή παραγωγή στη βιομηχανία πλαστικών».

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης ανακοίνωσε μέσω της τηλεδιάσκεψης ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ απάντησε και στις αναφορές ότι το υπουργείο χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς.

«Η ενσωμάτωση της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης κάθε άλλο παρά επικοινωνιακό σκοπό έχει. Έχει γίνει μια εκτεταμένη διαβούλευση για τα πλαστικά μιας χρήσης, στην οποία συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και καταλήξαμε σε 400 προτάσεις, οι οποίες έχουν όλες ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και θα διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες του. Υπάρχουν 17 υποχρεωτικά σημεία, τα οποία θα πρέπει να εναρμονιστούν με την οδηγία. Πέρα από αυτά θα υπάρξουν ακόμη 16 μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στις προτάσεις, που μας απέστειλαν οι φορείς και εφτά σχέδια δράσης τα οποία είναι επιπλέον της οδηγίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΒΠΕ, ο κ. Αραβώσης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:

– Παροχή κινήτρων στους παραγωγούς φιαλών για υπερ-επίτευξη του στόχου χρήσης ανακυκλωμένου υλικού μέσω των εισφορών των συνολικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και δημιουργία συστήματος επιστροφής εγγύησης τουλάχιστον για τις πλαστικές φιάλες ποτών.

– Υποχρέωση για διάθεση στα σημεία πώλησης επαναχρησιμοποιούμενων εναλλακτικών λύσεων για κυπελλάκια και περιέκτες τροφίμων.

– Υποχρέωση χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων ειδών από δημόσιους φορείς στο πλαίσιο των πράσινων δημόσιων συμβάσεων.

– Υποχρεωτική χρήση επαναχρησιμοποιούμενων ειδών κατά την επιτόπια κατανάλωση στις επιχειρήσεις εστίασης» αποκάλυψε ο κύριος Αραβώσης.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη βιομηχανία των πλαστικών για να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιούσε τη βιομηχανία πλαστικών σαν εξιλαστήριο θύμα ή “μαύρο πρόβατο” για να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα κάναμε μια συζήτηση μαζί της για το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης. Ένα νομοσχέδιο, που κανείς δεν γνωρίζει. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την ελληνική οικονομία και την βιομηχανία. Αυτή την περίοδο, της πανδημίας αποκαλύφτηκαν και διαχρονικές αδυναμίες. Χρειαζόμαστε μια βιομηχανία που να είναι ισχυρή. Βιώσιμη βιομηχανία και βιώσιμες εργασίες με καλές αμοιβές. Χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες για να μπορεί να επενδύσει η βιομηχανία πλαστικών και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί να γίνει με επικοινωνιακή πολιτική η ανάπτυξη της βιομηχανίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης