Τα αγκάθια του ελληνικού δημοσίου αλλά και ιδιωτικού χρέους απασχόλησαν χθες τους θεσμούς, τόσο κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και κατά τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αντικείμενο δύο εκθέσεις για την Ελλάδα.

Έτσι, καθορίστηκαν και τα νέα τεστ που θα περάσει η ελληνική οικονομία, με το ΔΝΤ να πρoχωρά σε νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους την οποία θα διεξαγάγει το 1ο εξάμηνο του 2021 και το Eurogroup να απευθύνει συστάσεις με επόμενο σταθμό τον Φεβρουάριο του 2021 και την ανακοίνωση της 9ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί τον Μάρτιο σε επίπεδο Eurogroup, παράλληλα με την κατάθεση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Eurogroup έδωσε μεγάλη έμφαση στις χθεσινές ανακοινώσεις του (που συνόδευαν την έγκριση του πακέτου δόσεων των 767 εκατ. ευρώ), στο θέμα της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Και αυτό ούτως ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάκαμψης και έτσι θα καταστεί εφικτή η σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους με «υγιή» τρόπο, δηλαδή χωρίς την ανάγκη δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Ωστόσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρθηκε στην εκτίμηση ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο με βάση τα σημερινά στοιχεία, αλλά δεσμεύτηκε να διεξαγάγει το πρώτο εξάμηνο το 2021 νέα έκθεση βιωσιμότητας για να επανεξετάσει την κατάσταση.

Προς το παρόν η πρόβλεψή του είναι ότι το χρέος το 2020 θα αυξηθεί στο 208 1% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 199,1% του ΑΕΠ το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα γίνει με τα μέτρα στήριξης

Παράλληλα, εξέχουσα σημασία δίνεται και στο νέο πτωχευτικό δίκαιο. Στην ανάγκη πέρα από την ψήφιση του νόμου (η οποία θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα) να προχωρήσει και η ενεργοποίησή του. Κάτι το οποίο απαιτεί μία σειρά από εφαρμοστικές διατάξεις κι άλλες παρεμβάσεις από την ελληνική διοίκηση.

Όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup, «χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση μεγάλης μεταρρύθμισης του ελληνικού πτωχευτικού πλαισίου, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Χαιρετίστηκε η «δέσμευση της Ελλάδας να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν παράγωγο δίκαιο για τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου και να εφαρμόσει το απαραίτητο σύστημα πληροφορικής για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή όλων των εξασφαλίσεων όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες περί αφερεγγυότητας», αλλά και έγινε σαφές πως η εν λόγω διαδικασία θα «συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης