Στο EWG η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018, 12:59
Στο EWG η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου
Στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group θα βρεθούν από την Πέμπτη τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για το κατά πόσο έχει κάνει αυτό που της «αναλογεί» στη διαπραγμάτευση για τη μεγάλη πολιτική συμφωνία του Ιουνίου. Πάντως, η μόλις κατά 66 εκατ. ευρώ μείωση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκαλεί εκνευρισμό στους εταίρους, που επιδιώκουν πάση θυσία την εξόφληση των οφειλών αυτών, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις.

Επί τάπητος στο EWG θα τεθούν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης (που προωθούνται μέσω εφαρμοστικού και νέου προϋπολογισμού), τα νέα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο (σ.σ.: η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά από τον εξωτερικό τομέα της οικονομίας), αλλά και ένα μεγάλο αγκάθι: η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο τετράμηνο του 2018 δείχνουν ότι, παρά την υποδόση που εκταμιεύθηκε τον Μάρτιο αλλά και τα χρήματα που είχαν δοθεί μέσα στο 2017, τα κρατικά «φέσια» ελάχιστα μειώθηκαν (κατά 66 εκατομμύρια ευρώ) μέσα στον Απρίλιο, ενώ συνολικά η πορεία τους το πρώτο τετράμηνο του 2018 ήταν απογοητευτική.

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ πλέον οδεύουν προς την Κομισιόν με μια άλλη μορφή (περιλαμβάνοντας την πορεία εξόφλησης των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και ευρύτερα δεδομένα για την αποπληρωμή των εκκρεμών επιστροφών φόρων).

Η Κομισιόν καλείται να υποβάλει σύσταση για το αν μπορεί η Ελλάδα να λάβει το 1 δισ. ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση (αυτή που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018).

Η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη κι αν κριθούν επαρκή τα στοιχεία, θα συνεδριάσει την Παρασκευή το αρμόδιο όργανο του ESM για την εκταμίευση. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες δύο φορές την «παρτίδα» έσωσε στο... παρά ένα η ΑΑΔΕ, προβαίνοντας σε ευρύτατους συμψηφισμούς στις επιστροφές φόρων, μέσω των οποίων κάλυψε τον στόχο.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία δείχνουν ότι η πραγματική ροή χρήματος προς την ελληνική οικονομία από τα λεφτά τα οποία το κράτος χρωστά και δεν πληρώνει (αφού έχει λάβει τη σχετική χρηματοδότηση) δεν είναι η αναμενόμενη.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης οι οφειλές προς τους ιδιώτες από τα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου αυξήθηκαν στο τέλος Απριλίου στα 2,6 δις, ενώ σε επίπεδο εκκρεμών επιστροφών φόρου παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες: από τα 765 εκατ. ευρώ στα 741 εκατ. στα τέλη Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο ορίζει πως πρέπει μέχρι τον Αύγουστο οι οφειλές αυτές των 3,5 δισ. ευρώ να μηδενιστούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει και από τα λεφτά των δόσεων, αλλά και από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Έτσι λοιπόν, η δόση του 1 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου είναι σημαντική. Και τούτο όχι μόνο για το «σήμα» προσαρμογής που δίνει προς τους δανειστές και τις αγορές, αλλά και γιατί διαφορετικά, αν επιθυμεί η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τον στόχο αυτόν, θα πρέπει να βάλει τα χρήματα από την τσέπη της, δηλαδή από τα κρατικά ταμεία...

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018, 14:29