Περίπου σε ένα τρισεκατομμύριο Ευρώ ανέρχονται τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Προφανώς το πρόβλημα είναι μεγάλο και η απειλή ακόμη μεγαλύτερη.

Στο μείζον αυτό πρόβλημα επιχειρούν να απαντήσουν τώρα από κοινού οι ευρωπαϊκές χώρες με ένα κοινό σχέδιο δράσης. Στη χθεσινή τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν μια σειρά μέτρων που επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές ακόμη και για μικρότερες τράπεζες αλλά και έναν πανευρωπαϊκό έλεγχο μέχρι το 2018 των διαφορετικών κανόνων περί πτώχευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα των “non-performing loans (NPL)” όπως ονομάζονται στα αγγλικά τα μη εξυπηρετούμενα ή κόκκινα δάνεια εντοπίζεται κυρίως στις χώρες της κρίσης της νοτίου Ευρώπης όπως προκύπτει από σχετική κατάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με αυτή, στο τέλος περασμένου Δεκεμβρίου τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα έφταναν το δυσθεώρητο 46% επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, στην Κύπρο το 45%, στην Πορτογαλία το 19,5% ενώ στην Ιταλία το 15,3%.
Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων επί των συνολικών δανείων βρισκόταν μόλις στο 2,5%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 5,1% από 6,5% το Δεκέμβριο του 2014. Συνολικά το ύψος των κόκκινων δανείων στην ΕΕ κυμαίνονταν στα τέλη του 2016 στα 990 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Συγκριτικά, στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 1,7% ενώ στην Ιαπωνία στο 1,6%.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης