Στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική.

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, θέματα σχετικά με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (HTA) θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που οι ρυθμίσεις έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται η τελική διατύπωσή τους, η οποία θα δείξει σε ποιο βαθμό υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Ως προς το νέο τρόπο τιμολόγησης, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), επιμένει ότι η διαμόρφωση των τιμών πρέπει να προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

«Αγκάθι» είναι το claw back, την αυξητική τάση του οποίου αδυνατεί να αντιστρέψει το υπουργείο Υγείας. Η φαρμακοβιομηχανία έχει ζητήσει τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου σε συνδυασμό με την εισαγωγή της συνυπευθυνότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στο τραπέζι έχει τεθεί η πρόταση των τριών κλειστών προϋπολογισμών (on patent, off patent – γενόσημα, Φάρμακα Υψηλού Κόστους), ώστε να γίνεται δικαιότερη κατανομή μεταξύ των κατηγοριών φαρμάκων και να επιβαρύνονται ανάλογα με την υπέρβαση που προκαλούν.

Άλυτο παραμένει το ζήτημα των εμβολίων και των παραγώγων αίματος, ως προς την εξαίρεσή τους από τη φαρμακευτική δαπάνη και το claw back. Πάγια θέση της φαρμακοβιομηχανίας είναι η εύρεση νέου κονδυλίου για τα εμβόλια από την κατηγορία της πρόληψης και το ταμείο της Πρόνοιας, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσο για τα αιματολογικά προϊόντα, τονίζεται ότι πρόκειται για δαπάνη που ανταποκρίνεται σε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες ασθενών, οπότε είναι προσδιορισμένο το ύψος της και δεν μπορεί να υπάρξει προκλητή ζήτηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης