Στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, βρίσκεται σήμερα ο Δρ. Jens Weidmann, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank θα μιλήσει ως επίσημος προσκεκλημένος σε δείπνο που θα παραθέσει απόψε η ΕΕΤ, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κλειστό γεύμα με τους Προέδρους και τους Διευθύνοντες Συμβούλους των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Weidmann θα έχει επίσης επαφές με την ευρύτερη πολιτειακή ηγεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίσημο δείπνο της ΕΕΤ, η ομιλία του κ. Weidmann θα εστιάσει στο κοινό συμφέρον για μία πιο σταθερή οικονομική και νομισματική ένωση των χωρών – μελών της ευρωζώνης.

Καθώς η επίσκεψη του επικεφαλής της Bundesbank στην Αθήνα έρχεται μόλις ένα δεκαήμερο μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο της χώρας από την οκταετή περίοδο των μνημονίων, θεωρούνται αναμενόμενες οι παραινέσεις του για συνεπή τήρηση των συμφωνημένων και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί στις ελληνικές τράπεζες, στην πρόοδο σταθεροποίησης που έχουν καταγράψει και στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, ο J. Weidmann ήταν ιδιαίτερα αρνητικός στο να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα από τους δανειστές της χωρίς πρώτα η χώρα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του προγράμματος προσαρμογής και να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, είχε διατυπώσει έντονο σκεπτικισμό για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Ο επικεφαλής της Bundesbank είναι γνωστός για τις αυστηρές θέσεις του σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, θέσεις οι οποίες τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, επικρίνοντας την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την άσκηση μη συμβατικών μέτρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης