Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Το ράλι των προηγούμενων ημερών φαίνεται να έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Άλλωστε, οι αποδόσεις που συνεχίζουν να προσφέρουν ελληνικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα λειτουργούν «ως μαγνήτης» για τους επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα Financial Times παρομοίασε τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα με τα γερμανικά, τα οποία έχουν λάβει αναβολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε μεταξύ 0,941%-0,97%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,329% (από 0,325%) και του 15ετούς στο 1,365% (σημαντικά κάτω από το 1,9% που διαμορφώθηκε στη δημοπρασία).

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 0,97%, έναντι -0,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,38% από 1,37%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται και σήμερα η πτώση του ευρώ, σπάζοντας το φράγμα του 1.08 δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,0786 δολάρια, από το επίπεδο των 1,0792 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

   Η «επιστροφή» του ευρώ στα χαμηλά επίπεδα του 2017 αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στην Ευρωζώνη, όπως και ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία χθες, συνδυαστικά με την ανησυχία για αρνητικές επιπτώσεις λόγω του κοροναϊού, προκαλούν πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης Empire αυξήθηκε τον Φεβρουάριο περισσότερο (12,9, Ιανουάριος: 4,8) από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καταγράφοντας υψηλό από τον Μάιο 2019.

   Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,274%, στη διάρκεια των 6 μηνών στο -0,336%, στη διάρκεια των 3 μηνών στο -0,392% και στο μήνα στο -0,455%.

         Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0800 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης