Ευρύτερη πλειοψηφία εξασφάλισε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, μεταξύ αφενός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. και αφετέρου της Ελληνικό – Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.». Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Ουσιαστικά σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών καλύπτει το σύνολο σχεδόν των υποχρεώσεών του για την εκκίνηση -άμεσα- του εμβληματικού αυτού έργου, ανέφερε, απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών, με πίστη στις αναπτυξιακές δυνατότητες του έργου και με τη δέουσα ασφάλεια που απαιτεί η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, κατά λόγο αρμοδιότητας αλλά και συναρμοδιότητας, υλοποίησε ένα πλέγμα σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων αλλά και δράσεων ωρίμανσης, στην κατεύθυνση εκκίνησης της επένδυσης» είπε ο υπουργός Οικονομικών για την επένδυση στο Ελληνικό και υπενθύμισε στην εθνική αντιπροσωπεία όλα όσα έχουν γίνει αυτούς τους μήνες:

1ον. Έκδοση τεσσάρων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) Χωροθέτησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για το Ελληνικό (ΚΥΑ Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ΚΥΑ Ζώνης Ανάπτυξης Πρώην Αεροδρομίου, ΚΥΑ Ζωνών Πολεοδόμησης και ΚΥΑ Ζωνών Ανάπτυξης Παρακτίου Μετώπου).

2ον. Ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράδοση και διαχείριση των Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων στο Ελληνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3ον. Ψήφιση ρυθμίσεων για την τακτοποίηση / νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑΚ) και για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης εντός του ΜΠΕΑΚ.

4ον. Ψήφιση ρύθμισης για την ένταξη του έργου μετεγκατάστασης της ΜΥΑΛΣ.

5ον. Συμφωνία ΥΠΟΙΚ, ΤΑΙΠΕΔ και ΛΑΜΔΑ επί σχεδίου διανομής της πλήρους κυριότητας στα ακίνητα που συγκροτούν τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού Αγίου Κοσμά.

6ον. Διόρθωση εσωτερικού ορίου στο ακίνητο της Παράκτιας Ζώνης του Αγίου Κοσμά.

7ον. Ψήφιση διάταξης για τη διαδικασία της διανομής και τη σύσταση του δικαιώματος επιφανείας.

8ον. Ψήφιση διάταξης για τη θέσπιση του θεσμού του Ανεξάρτητου Μηχανικού και του πλαισίου που ρυθμίζει την εκτέλεση και παραλαβή των έργων υποδομής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά, καθώς και τα συνοδά έργα, κτίρια και εγκαταστάσεις αυτών.

9ον. Ψήφιση διάταξης για τη συμπλήρωση του θεσμού της επιφάνειας.

10ον. Έγκριση και υπογραφή σύμβασης σχετικά με τις πρόδρομες εργασίες.

11ον. Υπογραφή σύμβασης για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του κτιρίου ΛΕΚ στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.

12ον. Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και της Τροποποιητικής Σύμβασης.

13ον. Συμφωνία των μερών επί των εγγράφων του SPA Direct Agreement.

14ον. Κύρωση της σύμβασης εισφοράς.

«Με το παρόν νομοσχέδιο, συμβόλαιο ή σύμβαση μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στο “Ελληνικό ΑΕ” στερείτε τις τελευταίες ανάσες, ελεύθερους χώρους, αιγιαλούς και παραλίες από τους κατοίκους ευρύτερα του Λεκανοπεδίου, επιδεινώνοντας συνολικά τη ζωή τους για να βρουν χρυσοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων» ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και επισήμανε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αδόμητο ακίνητο στην Ευρώπη. «Είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Μονακό και σχεδόν δύο φορές του Central Park στη Νέα Υόρκη.

»Περιλαμβάνει τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά σε πλήρη λειτουργία με αθλητικές και επιμέρους κτηριακές εγκαταστάσεις για αναψυχή και αθλητισμό, που θα στερήσετε στους κατοίκους» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε:

«Το νέο έγκλημα που ετοιμάζεται από τη σημερινή Κυβέρνηση σε βάρος του λαού, έχει τη στήριξη και ψηφίστηκε σε όλες τις φάσεις από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε, η παραχώρηση του Ελληνικού φέρει τη σφραγίδα όλων των αστικών κυβερνήσεων, ενώ Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνιζόσαστε για το ποιος θα είναι ο ικανότερος να θυσιάζει στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού και αυτό κάνετε».

«Η παρούσα σύμβαση αφορά κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ που δεν ελέγχουμε, αφού αποτελεί άμεση θυγατρική του υπερταμείου των ξένων, μαζί με το ΤΧΣ και την ΕΤΑΔ, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε ότι η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ θα διαχειριστεί το έργο της αντιπαροχής στο Ελληνικό με εισφορά των παγίων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου εκτός αυτού.

«Η μεταβίβαση γίνεται χωρίς αποτίμηση, με ένα τίμημα που καθορίστηκε από την αρχική προσφορά, παρά το ότι έχουν έκτοτε μεταβληθεί οι όροι, τεκμηριώνοντας πως πρόκειται για ένα ακόμα σκάνδαλο» είπε ο Βασίλης Βιλάρδος και πρόσθεσε: «για την παραχώρηση διενεργήθηκε ένας διεθνής οργανισμός που κατέληξε σκανδαλωδώς σε έναν μόνο διαγωνιζόμενο, ο οποίος υπέβαλε την προσφορά των 915 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 415 προκαταβολή είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020, όπως επίσης στο πρώτο τρίμηνο του 2021, χωρίς να έχουν ακόμη εισπραχθεί».

«Τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία-ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, οι τρεις μνημονιακές παρατάξεις, αυτό που κάνουν τώρα λίγο-πολύ είναι να πανηγυρίζουν και να συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος φέρει τη θλιβερή «μητρότητα» της ανάπτυξης και της επένδυσης του τζόγου» είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τη σύμβαση με τα χέρια και τα πόδια. Πανηγυρίζουν, διότι δίνουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο αδόμητο οικόπεδο στην Ευρώπη έναντι τιμήματος 911 εκατομμυρίων ευρώ».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι η σύμβαση μεταβίβασης καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής και γενικής διάταξης. Προχωρά, δηλαδή, με ιδιωτικό συμφωνητικό, όταν ένα απλό διαμέρισμα, μία γκαρσονιέρα, ένα χωράφι, μία απλή θέση στάθμευσης θέλει συμβολαιογραφικό δημόσιο έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο. «Εδώ η κυριότητα, η νομή και η κατοχή του “φιλέτου” του Ελληνικού, το οποίο ξεπουλιέται, γίνεται με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό. Στο μέλλον, δηλαδή, δεν αποκλείεται τέτοιες συμβάσεις να γίνονται πάνω σε μία απλή χαρτοπετσέτα» παρατήρησε η Αγγελική Αδαμοπούλου.

«Είναι μια εμβληματική επένδυση για την οποία έχουν αγωνιστεί, έστω και με διαφορά φάσης και με αλλαγή στάσης, διάφορες κυβερνήσεις. Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί αυτό να περιοριστεί μόνο σε μια κοινοβουλευτική περίοδο ή σε ένα πολιτικό κόμμα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και παρατήρησε: «Και επειδή είχαμε ακούσει πολλές δηλώσεις για κατάργηση της επένδυσης από τη μία και για μπουλντόζες που θα έμπαιναν σε μία βδομάδα από την άλλη, καλό θα είναι να κρατάμε λίγο πιο χαμηλά τους τόνους και να προσπαθούμε να λειτουργούμε συνεργατικά για μια επένδυση η οποία πραγματικά έχει εμβληματικά χαρακτηριστικά».

Ο κ. Κατρίνης είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει τοποθετηθεί πολλές φορές υπέρ αυτής της επένδυσης «για τις πολλές θέσεις εργασίας, για τη συμβολή στο ΑΕΠ και για τα φορολογικά έσοδα». «Ο δικός μας ο ρόλος είναι να ελέγχουμε και τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους που τίθενται από τους επενδυτές και βεβαίως όλοι όσοι εμπλέκονται θα τεστάρονται, όπως τα στελέχη της Κυβέρνησης, οι εταιρείες συμβούλων, οι προμηθευτές, οι εργολάβοι και οι επενδυτές» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης