Κλαδικά σχέδια στήριξης θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 5-10 ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μέτρα για: ναυτιλία, ιδιωτική υγεία, ακτοπλοΐα, μεταφορές, ενέργεια, κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου, πρωτογενή τομέα και τουρισμό (με διαχωρισμό σε τουρισμό 12 μηνών και σε εποχικό).

Προανήγγειλε επίσης και την επανάληψη των μέτρων στήριξης που ήδη έχουν εφαρμοστεί τον Μάιο. Δεν απέκλεισε ωστόσο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της άρσης του lockdown κάποιων κλάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές πως δεν υπάρχει εκροή καταθέσεων. Ωστόσο παραδέχθηκε πως θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια και προέβη σε σαφή διαχωρισμό μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί πλήγμα και των κακοπληρωτών, λέγοντας πως το κυνήγι σε αυτούς θα συνεχιστεί γιατί πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Επιπρόσθετα δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο για μείωση των φόρων θα συνεχιστεί τη μετά κορωνοϊό εποχή.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε πως όπου είναι εφικτό θα προχωρήσουν, φέροντας ως παράδειγμα τα περιφερειακά λιμάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως «είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση», αλλά «η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση». «Δεν είμαι σε θέση να πω το μέγεθός της, όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να το πράξει» επανέλαβε και ανέφερε την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 5% με 10% που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ.

Σημείωσε παράλληλα πως άγνωστη παράμετρος είναι πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση και αν θα επανέλθει μέσα στη χρονιά.

Επίσης ανέφερε πως άγνωστη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα «είναι ο τουρισμός για αυτό και επιβαρύνεται σημαντικά η χώρα από άποψη ύφεσης». Εξήγησε πως είναι άγνωστο το ποιος τουρισμός θα μπορέσει να έρθει από το εξωτερικό, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα από τον επόμενο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης