Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων οι οποίες συνοδεύονται από περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.

   Η χθεσινή αναφορά του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για ενδεχόμενη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν επηρέασε την αγορά καθώς απ΄ ό,τι φαίνεται οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει το σχετικό ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Έτσι νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,34% από 1,32% χθες. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 0,722% από 0,690%

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 45 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης.
Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 7ετές ομόλογο με 44 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,34% από 1,33% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,59% να διαμορφωθεί στο 1,93 απο 1,90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ το οποίο φαίνεται αδύναμο να κρατήσει το ψυχολογικό όριο του 1,1 δολ. Νωρίς το απόγευμα διαπραγματευόταν στο 1,1002 δολ. από το επίπεδο 1,0992 που άνοιξε η αγορά.

   Αρνητικά επηρεάζουν το ευρώ τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη χθεσινή ημέρα στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης μεταποίησης PMI εμφάνισε τον Σεπτέμβριο μη αναμενόμενη μείωση (45,6, εκτίμηση: 47,3) παραμένοντας για όγδοο συνεχόμενο μήνα κάτω του επίπεδου (50) που καταδεικνύει συρρίκνωση του τομέα και καταγράφοντας χαμηλό επτά ετών.

Περισσότερο των εκτιμήσεων υποχώρησαν επίσης ο δείκτης υπηρεσιών (52,0, εκτίμηση: 53,3) και ο ενοποιημένος δείκτης PMI (50,4, εκτίμηση 52,0) παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδο ανάπτυξης.

Στη Γερμανία ο δείκτης μεταποίησης PMI σημείωσε τον Σεπτέμβριο μη αναμενόμενη υποχώρηση σε χαμηλό επτά ετών, καταδεικνύοντας πιθανή είσοδο της γερμανικής οικονομίας σε ήπια ύφεση.

Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ολλανδίας (K. Knot) δήλωσε ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,355%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,433%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,456% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,463%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1003 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης