Σταθεροποιητικά κινήθηκαν την τελευταία ημέρα της εβδομάδας οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες καταδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με ηπιότερο ρυθμό.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε χαμηλότερο επίπεδο(52) σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών (53,8) και ο αντίστοιχος δείκτης υπηρεσιών PMI υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό (52,8) έξι μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συγκυρία αυτή ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει έως τέλος του 2022 στην έκδοση ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα του προγράμματος NextGeneration EU.

Επίσης, η Ε.Ε. μπορεί να κληθεί να εκδώσει έως και 9 δισ. ευρώ για δάνεια στήριξης της Ουκρανίας στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος έκτακτης μακροοικονομικής συνδρομής και έως 6,6 δισ. ευρώ για δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 118 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,80% από 3,88% χθες έναντι 1,45% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,35% από 2,27%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Έτσι, νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0537 δολ. από το επίπεδο των 1,0521 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0524 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης