Σταθερή οικονομική ανάπτυξη “βλέπει” για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2019 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), αν και επισημαίνει ότι ορισμένοι εξωτερικοί “κλυδωνισμοί” δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης ορισμένων οικονομιών της περιοχής.

Παρουσιάζοντας τις τελευταίες προβλέψεις της για την ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Σαράγεβο -όπου πραγματοποιείται η ετήσια συνάντησή της- η ΕΤΑΑ υπογραμμίζει ότι το Μαυροβούνιο και η Σερβία ήταν οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής το 2018 και ήταν, επίσης, ‘αποδέκτες’ ισχυρών επενδυτικών ροών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλη χώρα της περιοχής της οποίας η οικονομία ανέκαμψε σημαντικά είναι η Βόρεια Μακεδονία και όπως σημειώνει η ΕΤΑΑ, “η επίλυση του ονοματολογικού αναμένεται να δώσει περισσότερη ώθηση στην κατεύθυνση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, παράλληλα, να συμβάλλει στη βελτίωση των επενδυτικών προοπτικών και της ανάπτυξης της οικονομίας”.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ Πίτερ Τάμπακ σχολιάζοντας τις προβλέψεις της Τράπεζας για τις οικονομίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων τόνισε την ανάγκη υλοποίησης περισσότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και επενδύσεων.

Όπως είπε, αυτές οι δύο “προϋποθέσεις” θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου σύγκλισης των εισοδημάτων των πολιτών με το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΤΑΑ, το 2019 και το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας αναμένεται να “τρέξει” με 3,9%, λίγο πιο χαμηλά σε σχέση με το 4,1% το 2018. Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2019 και το 2020 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3%, στο Κόσοβο στο 4% (το 2019 και το 2020), στο Μαυροβούνιο στο 2,8% το 2019 και στο 2,6% το 2020 και στη Σερβία το 3,5% το 2019 και 3,8% το 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης