Σταθεροποιητικά κινείται την Παρασκευή η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν το αποτέλεσμα της χθεσινής μεγάλης αύξησης του επιτοκίου κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες και αναμένουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα που πρόκειται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα διαμόρφωσε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιό της στο 24%, με τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει στα 15 χρόνια που είναι στην εξουσία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντας τη λίρα και περιορίζοντας πιθανόν τις ανησυχίες των επενδυτών για την ανεξαρτησία της τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της φέτος, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και το συνεχιζόμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ που έχει καταλήξει σε αμοιβαίες κυρώσεις και περιορισμούς στο εμπόριο.

Σήμερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 6,0342 λίρες ανά δολάριο στις 10.28 (ώρα Ελλάδας). Οι δείκτες μεταβλητότητας της ισοτιμίας της λίρας μειώθηκαν, επίσης, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από έναν μήνα, καθώς το κλίμα συνέχισε να βελτιώνεται.

Η απόφαση της τράπεζας ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφού ο Ερντογάν, που αυτοχαρακτηρίζεται ως «εχθρός των επιτοκίων», επαναλάμβανε την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια και απέδιδε την ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό της Τουρκίας σε λάθος μέτρα της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά και την αύξηση της Πέμπτης, τα επιτόκια έχουν σημειώσει άνοδο 11,25 ποσοστιαίων μονάδων από τα τέλη Απριλίου, σε μία προσπάθεια να στηριχθεί η καταρρέουσα λίρα. Τα βασικά επιτόκια βρίσκονται τώρα στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2004, περίπου έναν χρόνο μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

Αργά την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ ότι η κίνηση της κεντρικής τράπεζας έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό της πρόγραμμα στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Αλμπαϊράκ, που είναι και γαμπρός του Ερντογάν, σημείωσε ότι το τριετές οικονομικό πρόγραμμα θέτει «ρεαλιστικούς μακροοικονομικούς στόχους» με τα «σωστά σχέδια δράσης» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Σε μία προσπάθεια στήριξης του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση έλαβαν μία σειρά μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Ερντογάν να αποφασίζει ότι οι πωλήσεις και οι μισθώσεις ακινήτων πρέπει να γίνονται σε λίρες, θέτοντας τέλος στις σχετικές συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης