Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου επέστρεψε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρώντας κάτω από το 1%. Νωρίς το απόγευμα στη δευτερογενή αγορά το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν στο 0,98% από το 0,91% που είναι το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 10/2/2020.

Μεσολάβησε τα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το περίφημο PEPP, που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Μάρτιο, στο οποίο για πρώτη φορά συμπεριελήφθησαν οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται στην έκθεση των θεσμών, (έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας), στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το Ευρωσύστημα είχε μέχρι τα τέλη Ιουλίου αγοράσει τίτλους της ελληνικής κυβέρνησης ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τον ιδιαίτερα αυξημένο όγκο συναλλαγών στην δευτερογενή αγορά τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, η παρουσία της ΕΚΤ έγινε ακόμη πιο αισθητή. Αναλυτές υπολογίζουν ότι στο δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου οι αγορές των ομολόγων από την ΕΚΤ ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι υπό τις συνθήκες αυξημένης ζήτησης που δημιουργεί η ΕΚΤ ανάλογη πτωτική πορεία έχουν και οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Ενδεικτικά ιστορικό χαμηλό καταγράφει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου προσεγγίζοντας το -0,54%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 558 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 314 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,99% από το 1,01% έναντι -0,536% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,52% από 1,54% χθες.

   Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1713 δολ. από το επίπεδο των στα 1,1746 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1752 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης