Στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ανήλθε το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mortgage Bankers Association (MBA) που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Reuters, το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου 30 ετών αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 6,52% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για ένα επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από τον Αύγουστο του 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, τα αυξανόμενα επιτόκια επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τον ευαίσθητο στις χρηματοδοτικές συνθήκες στεγαστικό τομέα, καθώς η Federal Reserve προχωρά σε επιθετική άρση του ευρύτερου κόστους δανεισμού για καταπολεμήσει τον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε αναφερθεί πρόσφατα στην αγορά κατοικιών λέγοντας ότι πιθανότατα θα περάσει από περιοχή “διόρθωσης” έπειτα «από μία περίοδο υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές».

Παράλληλα, οι προσδοκίες για νομισματική σύσφιξη έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων από την αρχή του έτους, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ – που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων – να έχει ξεπεράσει σήμερα και το 4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης