Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα αλλά οδεύουν στην πρώτη εβδομαδιαία πτώση σε έξι εβδομάδες, υπό την πίεση των αυξανόμενων προμηθειών των ΗΠΑ και των αμφιβολιών σχετικά με τη στήριξη της Ρωσίας για τη συνέχιση της μείωσης της παραγωγής.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent κινούνται στα 61,23 δολάρια το βαρέλι, 3 σεντς χαμηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ του West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώνονται στα 55,36 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 22 σεντ.

Παρόλα αυτά, το αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει γύρω στο 2%-4% στην εβδομάδα λόγω των ανησυχιών για την αύξηση της παραγωγής και των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Οι αγορές του αργού έχουν δεχθεί σημαντική στήριξη τους τελευταίους μήνες από τον ΟΠΕΚ, ο οποίος μαζί με ορισμένους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχει συγκρατήσει την παραγωγή από τον Ιανουάριο για να σφίξει την αγορά και να υποστηρίξει τις τιμές. Αυτό οδήγησε σε αύξηση σχεδόν 40% στις τιμές του Brent από τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής θα λήξει τον Μάρτιο του 2018, αλλά ο ΟΠΕΚ θα συναντηθεί στις 30 Νοεμβρίου για να συζητήσει την πιθανή επέκτασή της.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih, ο οποίος είναι ο de-facto αρχηγός του ΟΠΕΚ, δήλωσε την Πέμπτη ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου δεν πρόκειται να είμαστε σε επίπεδο που θέλουμε να είμαστε το οποίο είναι ο μέσος όρος πενταετίας».

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης