Σουηδία: Ύφεση-ρεκόρ 8,3% για την οικονομία στο β΄ τρίμηνο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020, 13:27
Σουηδία: Ύφεση-ρεκόρ 8,3% για την οικονομία στο β΄ τρίμηνο

Η σουηδική οικονομία συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ρυθμό στο β΄ τρίμηνο παρά την όχι τόσο αυστηρή προσέγγισή της για τον έλεγχο της πανδημίας.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 8,3% στο β΄ τρίμηνο έναντι του πρώτου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση 8,6%.

Στο α΄ τρίμηνο η σουηδική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 0,1%, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας από τα μέσα Μαρτίου.

Η Σουηδία είχε βασιστεί στην εθελοντική αποστασιοποίηση αντί των υποχρεωτικών lockdowns, ενώ πολλά γραφεία, καταστήματα και εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά.

«Υπήρξε μια μεγάλη επιβράδυνση, αλλά επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη μείωση των εξαγωγών και της κατανάλωσης των νοικοκυριών» ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Η μείωση του ΑΕΠ είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1980, έτος κατά το οποίο άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, η οικονομία της Σουηδίας υποχώρησε κατά 7,7% στο β΄ τρίμηνο, λιγότερο από τις εκτιμήσεις για 8,2%.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020, 13:34