Η τεράστια αγωνία των επιχειρηματιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook, εκφράστηκε το Σάββατο στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε το τμήμα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των ξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων και των τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι μίλησαν για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση, αλλά και παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που αφήνει, κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, η χρεοκοπία του βρετανικού τουριστικού κολοσσού.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης τόνισε: «Αναμένουμε τη διυπουργική σύσκεψη που έχουμε ενημερωθεί ότι θα γίνει τη Δευτέρα. Ελπίζουμε να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, γιατί θα το επαναλάβω, το πρόβλημα στην Κρήτη από την κατάρρευση του Thomas Cook είναι τεράστιο. Μας δίνει κουράγιο ότι όλοι οι φορείς του νησιού στέκονται στο πλευρό μας, άλλωστε η αλυσίδα της οικονομίας του τόπου μας αφορά όλους. Είναι σημαντικό να στηριχθούν οι ξενοδόχοι για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους μετά τα χρέη που άφησε η Thomas Cook. Ωστόσο μην ξεχνάμε ότι μεγάλο ζητούμενο, το οποίο δεν πρέπει να αφήνουμε να περνάει σε δεύτερο επίπεδο, είναι η ανάγκη στήριξης σε τέτοιο βαθμό, που να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίξουν και του χρόνου. Ο τουρισμός, που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, δεν θα πρέπει να πάει ούτε εκατοστό πίσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση, που συγκάλεσε το Τμήμα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, επικεντρώθηκε σε προτάσεις προς την κυβέρνηση που θα βοηθήσουν, όπως επισημάνθηκε, στο να περιοριστούν οι κλυδωνισμοί στην τοπική τουριστική αφορά. Για το σκοπό αυτό κρίθηκε απαραίτητο, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, να καταγραφούν τα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί και η πραγματική ζημία που έχουν υποστεί, να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον ανείσπρακτο ΦΠΑ ή τρόποι για τον συμψηφισμό του σε επόμενες χρήσεις, χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, να υπάρξει μέριμνα για την ένταξη στον ΟΑΕΔ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που θα κλείσουν νωρίτερα, να γίνει μείωση των δημοτικών φόρων και παράταση αποπληρωμής τραπεζικών οφειλών, να ενισχυθεί η ρευστότητα των συγκεκριμένων ξενοδοχείων και να γίνει άμεση εκταμίευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς την επόμενη χρονιά.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε επίσης, όπως έγινε γνωστό, ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα συνεγγυητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίζονται παρόμοια προβλήματα και να υπάρξει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και στον τομέα του Τουρισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Γιώργος Λογιάδης, ενώ τις απόψεις τους κατέθεσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και μέλος του τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Δημήτρης Διβόλης, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σταύρος Καρτέρης και εκπρόσωποι των τουριστικών καταλυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης