Τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες οδήγησαν τις τιμές του καφέ σε υψηλό επτά ετών στη Νέα Υόρκη, καθώς ο άσχημος καιρός, τα εμπόδια στις μεταφορές και η αύξηση των τιμών στα λιπάσματα απειλούν να πλήξουν την προσφορά, επιδεινώνοντας περαιτέρω την εικόνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα futures του είδους Arabica παραδόσεως Μαρτίου βρέθηκαν να κερδίζουν νωρίτερα σήμερα έως 2,6%, στα 2,189 δολ., στη Νέα Υόρκη, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τιμές έχουν σημειώσει ένα ράλι άνω του 90% το τελευταίο έτος

Η Βραζιλία, ο κορυφαίος παραγωγός, αντιμετωπίζει υποχώρηση της παραγωγής λόγω της ξηρασίας και του παγετού, ενώ η Κολομβία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, έχει πληγεί από μεγάλες βροχοπτώσεις που επίσης απειλούν την παραγωγή.

Η εκτόξευση των τιμών στα λιπάσματα επιβαρύνει περαιτέρω τους αγρότες, ενώ τα αυξημένα κόστη στις μεταφορές και η έλλειψη πλοίων εμπορευματοκιβωτίων δυσχεραίνουν τις προσπάθειες στις εξαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άλμα των futures απειλεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση τιμών στα καφέ και τα καταστήματα, δίνοντας νέα ώθηση στον πληθωρισμό. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν το μεγαλύτερο άλμα των τιμών τα τελευταία 31 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης