Οι οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων θα πληγούν από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, θα «βυθιστούν» φέτος σε ύφεση και θα μπορούσαν ακόμa και να καταγράψουν μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως και 11,3%, υπογραμμίζει, σε πρόσφατη έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως προκύπτει, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα παρουσιάσουν αρνητική περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη από 3 σε 5,6%. Η ανάκαμψη θα μπορούσε σταδιακά να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, υπό τον όρο ότι η πανδημία στην Ευρώπη αρχίζει να επιβραδύνεται σύντομα, πράγμα που θα σήμαινε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να αρθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση ενός δυσμενούς σεναρίου, η πανδημία θα συνεχιστεί και τα μέτρα δεν θα αρθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Οι προβλέψεις είναι χειρότερες για το Κόσοβο, το οποίο θα αντιμετωπίσει μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% στην περίπτωση του ευνοϊκότερου σεναρίου, ενώ στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου η πτώση θα μπορούσε να είναι έως και 11,3%.

Η πρόβλεψη είναι παρόμοια για το Μαυροβούνιο, το οποίο θα σημειώσει πτώση του ΑΕΠ 5,6%, εάν η πανδημία σταματήσει σύντομα και μείωση έως και 8,9%, εάν η πανδημία διαρκέσει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Η Αλβανία θα σημειώσει μείωση του ΑΕΠ κατά 5 ή 6,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα έχει ελαφρώς καλύτερη απόδοση με μείωση του ΑΕΠ 3,2 ή 4,2%. Η Σερβία θα παρουσίαζε μείωση 2,5% ή 5,3%, ενώ η Βόρεια Μακεδονία θα υποστεί τη μικρότερη ζημιά με πτώση 1,4 έως 3,2%.

Η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 είναι δυνατή μεσοπρόθεσμα, αλλά όλα -όπως υπογραμμίζει η έκθεση- θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και από τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης