Σε κυκλικές θέλει να μετατρέψει όλες τις πολιτικές της η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και προς αυτήν την κατεύθυνση θα αυξήσει σημαντικά τους πόρους που διαθέτει, όπως επισήμανε ο διευθυντής επί τιμή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιώργος Κρεμλής, υπεύθυνος για θέματα νησιωτικότητας και κυκλικής οικονομίας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο Agrocircle «Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία», που πραγματοποιείται σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia.

Κατά τον ίδιο, έχουν ήδη εξασφαλιστεί 10 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, μέσω προγραμμάτων όπως τα Horizon 2020, Life και Interreg, αλλά και μέσα από την τροποποίηση του εθνικού και περιφερειακού σκέλους, στα οποία όμως, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα έχει μικρή συμμετοχή, καθώς δεν προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις για να προσαρμοστεί στην κυκλική οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα, ο κ. Κρεμλής επισήμανε ότι αυτό «θα πρέπει να εξειδικευθεί μέσω οδικού χάρτη, που θα αφορά στα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και εφαρμογής της». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «όλοι οι τομείς της εθνικής οικονομίας πρέπει να μπολιαστούν με την περιβαλλοντική ενσωμάτωση, ώστε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και να πετύχουμε την αειφόρο ανάπτυξη».

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι καλό θα ήταν να καταρτιστούν σχέδια κυκλικής οικονομίας περιφερειακά, αλλά και στα ελληνικά νησιά. «Είναι σημαντικό τα μεγάλα νησιά να έχουν σχέδιο κυκλικής οικονομίας. Η Κρήτη ξεκινάει ήδη μια πρωτοβουλία και πρωτοστατεί σε αυτό τα θέμα» σημείωσε.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λειψυδρίας και ερημοποίησης, ο κ. Κρεμλής είπε ότι «τα φαινόμενα αυτά δεν αποκλείεται να “χτυπήσουν” την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και σε κάποιο βαθμό τις Κυκλάδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο κ. Κρεμλής αναφέρθηκε στην πρόταση κανονισμού για τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και τόνισε ότι «προβλέπει την παραγωγή βιο-λιπασμάτων και βιο-φυτοφαρμάκων, τα οποία έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για σχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σύντομα».

Αναφερόμενος στα απόβλητα τροφίμων, ο κ. Κρεμλής επισήμανε ότι μπορούν να παράξουν καλής ποιότητας ζωοτροφές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ποιότητα του κρέατος και γάλακτος που παράγονται. «Οι σχετικές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη χρήση των αποβλήτων τροφίμων τόσο ως ζωοτροφές, όσο και για την παραγωγή βιοκαυσίμων αναμένονται το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε.

Περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ διατέθηκαν μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας την τρέχουσα περίοδο σε δράσεις στήριξης του πεδίου της κυκλικής οικονομίας «κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» επισήμανε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο διευθυντής του περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι η κυκλική οικονομία έχει σημαντικά αναμενόμενα οφέλη, όπως ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (υπολογίζονται στις 170.000 έως το 2035), με συμμετοχή έως και 7% στο ΑΕΠ της ΕΕ. Ακόμη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος εκτιμάται ότι το ετήσιο καθαρό κέρδος των επιχειρήσεων από την εφαρμογή μέτρων για την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων μπορεί να κυμανθεί από 245 έως 604 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα, που είναι στρατηγικός για την Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο. «Τα παλαιά προϊόντα δεν θα πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια, αλλά να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων» είπε ο ίδιος, γνωστοποιώντας ότι στα σχέδια της ΔΕΘ-Helexpo είναι η διοργάνωση νέας έκθεσης αποκλειστικά για την κυκλική οικονομία.

Στα τεράστια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που μπορούν να απολαύσουν οι Έλληνες παραγωγοί, εφόσον αξιοποιήσουν τα απόβλητα των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων και απεμπλακούν από τον παράγοντα κόστους ενέργειας που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του συνολικού κόστους παραγωγής, μίλησε ο βουλευτής και πρώην υπουργός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

«Στο μέλλον οι οικονομίες που δεν θα είναι κυκλικές, δεν θα είναι ανταγωνιστικές και θα βουλιάξουν» ανέφερε και σημείωσε ότι από τις 280.000 μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα θα μπορούσε να παραχθεί ενέργεια ίση με 27 τεραβατώρες, μια τεράστια ενεργειακή αξία για όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Γ.Δ. Περιβάλλοντος της ΕΕ, Daniel Calleja Crespo, επισήμανε στην ομιλία του τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, ειδικότερα στον πρωτογενή τομέα και αναφέρθηκε στους κοινοτικούς κανονισμούς που “έρχονται” για τα λιπάσματα και την επαναχρησιμοποίηση νερού, λέγοντας χαρακτηριστικά “το 95% του νερού στην Ευρώπη σπαταλιέται. Αυτό είναι κρίμα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα”.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Ivelina Vasileva, επισήμανε ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι ακόμη δημοφιλής στις κοινωνίες και τόνισε ότι με τη χρήση της θα δημιουργηθούν στην ΕΕ περισσότερες από 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης